Leto 2014 za slovenske Startupovce finančno najuspešnejše

Startupi slovenskih ustvarjalcev so do sedaj zbrali več kot 130 milijonov dolarjev investicij s svoja podjetja, 60 milijonov dolarjev samo v letu 2014. Število startupov, ki prejmejo investicijo, se vsako leto podvoji. Leta 2006 je investicijo prejel samo en startup, letos pa jih je bilo 12.

Slovenci spadajo v prvo ligo, ko pride do razvojev Startupov, so avtorji raziskave, sklad Silicon Gardens in iniciativa Internet Week Slovenija, dejali na včerajšnem Start-up Cafeju. Po njihovih podatkih so  slovenski startupi vse skupaj vredni več kot 600 milijonov dolarjev. Svoj vpliv in inovativnost puščajo po glavnih tehnoloških centrih po celem svetu, tudi v Silicijski dolini in Startup Nation-u.

“Pri profesionalnih športih je normalno, da najboljši igralci igrajo za najboljše ekipe na svetu. Ko pa jih potrebuje domača ekipa, se vrnijo in s seboj prinesejo svoje izkušnje in ustvarijo ‘super ekipo’. Enak koncept je prisoten pri znanosti in startupih,” je ob tem dejal slovenski predavatelj na Stanfordu in so-ustanovitelj Kosei-a (katerega je kupil Pinterest) Jure Leskovec.

prenos

Med najbolj uspešna podjetja (po višini zbranih investicij) pa so:

Layer Tomaža Štolfe – 14 milijonov dolarjev 
Lyst Sebastjana Trepče – 14 milijonov dolarjev
Bitstamp Nejca Kodriča in Damijana Merlaka – 10 milijonov dolarjev
BellaBeat Urške Sršen – 7,5 milijonov dolarjev
TVBeat Roberta Farazina – 2 milijona dolarjev
CubeSensors Aleša Špetiča in Marka Mrdjenoviča sta zbrala milijon dolarjev

Avtorji raziskave so kot najbolj pomemben projekt za našo prihodnost izbrali mladinski podjetniški pospeševalnik Ustvarjalnik, ki mladim pomaga do prvih podjetniških izkušenj.

“Ustvarjalnik je s svojimi programi dosegel že tretjino slovenskih srednjih šol, v aktivnosti vključil več kot 1000 mladih, ki so razvili 35 poslovnih projektov. Dve ekipi sta dobili vlagatelje, še dve pa sta bili sprejeti v pospeševalnike v ZDA. Ustvarjalnik se širi na Hrvaško, v Italijo in Avstrijo, vse pa se je začelo že leta 2005 v glavi ustanovitelja in direktorja Matije Goljarja,” so zapisali.

Celotna infografika je dostopna tukaj: http://www.2014.silicongardens.si/

NS

Foto: http://www.2014.silicongardens.si/

Leave a Reply