Letos luči ugasnilo rekordno število držav

V okviru akcije Ura za Zemljo so za eno uro luči prvič ugasnile leta 2007 v Avstraliji. Vsako leto se je akciji pridružilo več držav, letos pa je luči ugasnilo več sto milijonov Zemljanov.

V temi je za eno uro ostal tudi znameniti Eifflov stolp. Foto: townhall.com
V temi je za eno uro ostal tudi znameniti Eifflov stolp. Foto: townhall.com

V akciji, ki je letos potekala že osmo leto zapored, je sodelovalo rekordno število držav – po napovedih naj bi jih bilo kar 172 – med katerimi je bila tudi Slovenija. Od pol devetih do pol desetih zvečer je tako tema ovila Ljubljanski grad, luči pa so ugasnile tudi okrog nekaterih svetovnih znamenitosti, kot so sydneyska opera, Empire State Building v New Yorku in celo Eifflow stolp.

Akcija se je začela ob 9.30 po srednjeevropskem času na Samoi. V Sloveniji ni bila v temi le prestolnica, temveč tudi številne druge občine – po podatkih spletnega portala 24ur.com naj bi med drugim za eno uro luči ugasnile tudi Lendava, Izola, Piran, Žalec, Murska Sobota, Šentjur, Krško, Pivka, Logatec, Slovenske Konjice, Zagorje ob Savi, Borovnica, Šoštanj, Škofja Loka in Jesenice.

Pobudnik akcije Ura za Zemljo je Svetovni sklad za naravo (WWF), ki opozarja, da Ura za Zemljo traja le 60 minut, proti podnebnim spremembam pa se je potrebno boriti vse leto.

Martina Drobne

Leave a Reply