Letos praznične okraske izdelajte kar doma

Okraski se najbolje prodajajo v prazničnem času, vendar za okraševanje stanovanja ali sobe pravzaprav ne potrebujemo posebne priložnosti. Letos se uprite nakupovalni mrzlici in se v udobju lastnega doma lotite izdelave čudovitih, čisto posebnih okraskov.

Na novoletno jelko se odlično poda dekor iz naravnih materialov. Stebelca slame lahko z malce domišljije zvežete v čudovite oblike. Storže lahko malce polepšate ali jih pustite nedotaknjene, nanje privežete vrvico in že so nared. Zelo lepe so tudi suhe rezine pomaranč, ki jih lahko kupite ali pa jih v pečici posušite sami. Stiroporno kroglico v celoti polepite s kapicami želodov in dobili boste povsem naraven okrasek.

Okrasek iz kapic želodov. Foto: salttree.net/
Okrasek iz kapic želodov. Foto: salttree.net/

Reciklirajte. Tetrapake razrežite na trakove, kot kaže slika, in iz njih sestavite zvezdo. Iz plastičnih embalaž tekočega jogurta z nekaj preprostimi dodatki izdelajte snežake. Odpadno kartonsko embalažo sestavite v majcene hišice in izdelajte božično vasico. Poigrajte se s pregorelimi žarnicami in jih s pomočjo akrilnih barv spremenite v pingvine in balone na vroči zrak ali pa jih premažite z lepilom in posujte z bleščicami za posebej svetlikajoč se okras.

Zanimiva ideja - zvezda iz tetrapaka. Foto: kiflieslevendula.blogspot.com.es/
Zanimiva ideja – zvezda iz tetrapaka. Foto: kiflieslevendula.blogspot.com.es/

Tudi hrana je lahko dekorativna. Na mizo postavite veliko prozorno stekleno vazo in jo napolnite z jabolki, šipkovimi plodovi in cimetovimi paličicami. Iz surovih testenin sestavite angelčke in jih pobarvajte. Iz enake količine moke in soli ter po potrebi dodane vode zamesite slano testo in z modeli za piškote izrežite različne oblike, ki jih popestrite z odtiskovanjem pokrovčkov flomastrov in kvačkanih prtičkov ali barvanjem, nato pa jih posušite na zraku ali v pečici. Prikupne so tudi snežinke, ki so pravzaprav na vrvico nanizana pokovka.

V slano testo lahko odtisnete tudi rastlinje. Foto: gardenmama.typepad.com/
V slano testo lahko odtisnete tudi rastlinje. Foto: gardenmama.typepad.com/

Okraske lahko izdelate tudi iz drugih materialov, na katere sicer ne bi nikoli pomislili. Tak primer je raznobarven papir, na katerega narišete mreže geometrijskih teles, jih nato izrežete, sestavite, nanizate na vrvico in že imate girlando. Iz papirčkov za mafine pa lahko zgolj s škarjami naredite snežinke, ki se ne bodo nikoli stopile.

Tudi, če v šoli niste marali geometrije, si lahko izdelate takšne okraske. Foto: www.lushome.com/
Tudi, če v šoli niste marali geometrije, si lahko izdelate takšne okraske. Foto: www.lushome.com/

Izdelava okraskov doma je zabavna in preprosta. Potrebnih je zgolj nekaj sestavin in pripomočkov, predvsem pa ogromno domišljije.

Martina Drobne

Leave a Reply