Letos že četrta eksplozija rocka v Taverni Koper

Tudi na tokratnem Explosion of rock vas bodo presenetile najmlajše obalne skupine z avtorskim programom! V petek, 2. septembra, ob 21.00 bodo v Taverni nastopili THE ABLUESMENT, NINA, INFAMOUS LOVE in 8 ENERGY, posebni gost pa bo skupina LAURYLIN.

Rock je na Primorskem doma že od nekdaj. Lahko bi rekli, da se prenaša iz roda v rod, skoraj tako kot ljudska beseda, kar dokazuje število mladih skupin, ki pridno vadijo in ustvarjajo glasbo. Da njihova kreativnost ne ostane očem in predvsem ušesom skrita, skrbi skupina zanesenjakov, ki je leta 2013 s prostovoljnim delom ter ob pomoči Mesne občine Koper in nekaterih sponzorjev v koprski Taverni postavila temeljni kamen za prvi mini festival Explosion of rock.

Namen enodnevnega festivala je predstaviti in z novimi izkušnjami nagraditi obetavne lokalne mladinske rock skupine in s tem vzpodbuditi njihov razvoj in kakovostno rast. Mladi glasbeniki s sodelovanjem na festivalu dobijo edinstveno priložnost nastopiti na “velikem odru”, mnogi med njimi prvič. Dragocena izkušnja, ki gotovo pomeni nov zagon njihovi ustvarjalnosti.

Večer mlade glasbene kreativnosti je v treh letih postal prepoznaven dogodek na obalni kulturni sceni, saj ga je vsako leto obiskalo več ljudi. Lani je festival privabil že preko 1500 obiskovalcev vseh generacij, kar za organizatorje pomeni tako pohvalo kot dolžnost, da z začeto zgodbo nadaljujejo.

V treh letih so se na velikem odru festivala Explosion of rock predstavili StillOut, Shock Rocked, Wicked, Sixtynine, Nevermind, Teenagers, Wrong Generation, Sniz, Free The Mouse, Marty Favento in Q2O, letos pa bomo lahko prisluhnili avtorski glasbi štirih mladih skupin, večer pa bo s svojstvenim pristopom do rocka popestrila skupina Laurylin.

Z majhnimi koraki bodo na veliki oder Taverne stopili mladi nadebudneži, ki sestavljajo skupino 8 Energy. Kajetan Grižonič, Enei Rojac, Manuel Odar in Martin Varljen imajo tako radi rock, da večino časa namenjajo igranju na svoje inštrumente, ime skupine pa poleg povprečne starosti članov govori o njihovi neskončni energiji in otroški sproščenosti.

8-energy-w800 [474080]
8 Energy
Veliki oder Taverne bo prvič preizkusila tudi skupina The Abluesment, ki jo sestavlja pet mladih fantov z obale. Skupina, katere zaščitni znak je blues s pridihom rock’n’rolla, je rezultat enoletnega razmišljanja Tineta Farkaša in Aljoše Davidoviča.
“Tine je nato povabil kitarista Marka Godino , ki je bil nad idejo zelo navdušen, saj mu je blues domač, Aljoša pa nam je predstavil bobnarja Marka Stojilkoviča (Kadavra). Nato smo začeli z ustvarjanjem svoje glasbe, pripravili nekaj komadov in povabili Mateja Mittendorferja, ki je z veseljem poprijel za mikrofon in postal glavni vokal našega benda,” so o skupini povedali fantje.
Ustvarjanje glasbe jim gre dobro od rok, zato upajo, da bodo kmalu izdali svoj prvi album.

the_abluesment_w600 [474081]
The Abluesment
Skupina Infamous Love, ki bo prav tako prvič okusila čar velikega odra, je nastala šele pred nekaj meseci, fantje pa se lahko pohvalijo, da so v tem času nanizali že pet avtorskih komadov. Vitan Košpenda na kitari, Blaž Klemenc na basu, Simon Veškovo na bobnih in Patrik Mrak na ritem kitari ter vokalu imajo za seboj že nekaj nastopov, v koprski Taverni pa se bodo predstavili prvič.

3-infamous-love-600 [474078]
Infamous love
Posebno doživetje letošnjega Explosion-a bo vsekakor skupina NINA, ki pridno vadi že vse od lanskega avgusta, zato je na veliki oder dobro pripravljena. Tadej Starman (vokal, kitara), Dejan Radešič – Ozdy (bas) in Simon Veškovo (bobni) svojo energijo usmerjajo v ustvarjanje punk rock glasbe, zato se radi pohvalijo, da igrajo izključno avtorske skladbe, ki bodo publiko v koprski Taverni zagotovo prevzele s svojimi zgodbami. Večina skladb namreč govori o strtem srcu Nine iz Tolmina.
“Že dolgo cajta se je iskala Nina iz Tolmina, ampak pol je nisem najdu, ker si je zavezala vezalke … in kasneje, ko smo kampirali v gozdu, je ni bilo,” so o skrivnostni Nini povedali fantje.

2-NINA [474077]
Skupina NINA
Za tokratno izvedbo explozije rocka so organizatorji pripravili še eno presenečenje. Zaradi svojstvenega žanrskega prepleta bo kot posebni gost nastopila skupina Laurylin. Glasbena zasedba je nastala na pobudo violinistke Amande Vidic in želje po izvajanju njene avtorske glasbe. Poleg avtorskega repertoarja, ki je zajet na prvencu »Eau de Toluen«, se radi preizkušajo v igranju metal in rock priredb. Poleg Amande strune drgnejo še violinistka Linda Vidic, violistka Ina Lorbek in violončelistka Apolonia Vidic, vsemu pa daje ritem bobnar Gaj Bostič. Po besedah avtorice je Laurylin »metalska duša ujeta v okvire in vzorce klasike«.

Poleg premiernega nastopa na velikem odru pa se bodo sodelujoče skupine potegovale za posebno nagrado, ki jo podarja Radio Koper. Najobetavnejša med njimi bo namreč lahko eno svojih skladb posnela v tamkajšnjem studiu Hendrix.

Explosion of rock je dokaz, da se da z dobro voljo in nadebudnimi glasbeniki pripraviti kakovosten dogodek, ki privabi tako mlade kot starejše ljubitelje kitarskih ritmov in nove avtorske glasbe. Želimo vztrajati pri podpori mladih, ki v svoje delo vložijo ogromno časa, truda in energije in so aktivni tudi v drugih zvrsteh glasbe, vse od klasike do jazza, kljub temu da organizacija tovrstnih prireditev ni ravno mačji kašelj. A s skupnimi močmi bo festival postal tradicionalna obalna prireditev v slovo poletju.

Se vidimo v petek, 2. 9. 2016, v koprski Taverni. Pričnemo ob 21. uri.

Leave a Reply