Lidl in URI Soča podarjata glas otrokom, ki ne morejo govoriti

Lidl Slovenija je v svoji akciji Deluxe zbiral sredstva za komunikator, s katerim so želeli otrokom na URI Soča omogočiti normalno sporazumevanje. Sredstva so že predali, bolniki pa novi komunikator s pridom uporabljajo.

Komunikator je inštitutu predal direktor podjetja Lidl Slovenija, Gregor Kosi. Foto: Planet Siol
Komunikator je inštitutu predal direktor podjetja Lidl Slovenija, Gregor Kosi. Foto: Planet Siol

Pri Lidl Slovenija donatorsko akcijo Deluxe v okviru projekta Ustvarimo boljši svet izvajajo že drugo leto zapored. Lani so z zbranimi sredstvi kupili posebej defibrilator za novorojenčke, ki so ga podarili neonatološkemu oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. Letošnja donacija je bila, kot poroča Planet Siol, prav tako namenjena otrokom, tistim, ki s starši in skrbniki ne zmorejo normalno komunicirati.

Komunikator lahko uporabnik upravlja na različne načine, odvisno od tega, kateri del telesa lahko uporablja. Tako se je preko naprave mogoče sporazumevati z rokami, nogami ali celo z očmi, tako da uporabnik pogled osredotoči na simbole na zaslonu, ki jih računalnik nato prevede v govor.

Z novim komunikatorjem bodo lahko otroci, ki obiskujejo rehabilitacijo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, počeli tisto, kar jim je bilo včasih oteženo, malodane nemogoče – lahko bodo jasno izrazili svoje potrebe in želje.

Martina Drobne

 

Leave a Reply