Lidlov projekt “Hrana ni za tjavendan”

Lidl Slovenija je v okviru trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet v sodelovanju z Ekošolo zasnoval projekt, s katerimi želijo preprečiti metanje hrane stran.

V pobudi sodeluje 35 izobraževalnih ustanov, od tega 22 osnovnih šol, 7 vrtcev in 6 srednjih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola.

Osrednja naloga sodelujočih ustanov bo oblikovanje skupin otrok in mladostnikov, ki bodo s podporo mentorja zastavili uporabne rešitve tako na ozaveščevalni kot na sistemski ravni s ključnim namenom zmanjševanja količin zavržene hrane.

Projekt, s katerim želita partnerja ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov, bo razdeljen na dva dela; v spomladanskem delu bodo ustanove pripravile posnetek stanja o količinah zavržene hrane, s pomočjo vsebinskih gradiv in priporočil oblikovale sistemske rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane ter pripravile predloge za večjo ozaveščenost na tem področju. V jesenskem delu bodo začele z izvajanjem izbranih predlaganih aktivnosti, strokovna komisija pa jih bo v začetku novembra ocenila in razglasila najboljše med njimi.

“Hrana ni in ne sme biti odpadek, zato smo že nekaj časa iskali partnerja, s katerim bi izvedli izobraževalni projekt na temo zmanjševanja količin zavržene hrane,” je povedala Tina Cipot iz Lidl Slovenija.

Pri tem je nacionalni koordinator programov Ekošole Gregor Cerar prepričan, da jim bo z omenjenim diskontnim trgovcem uspelo poiskali dobre sistemske in ozaveščevalne rešitve, ki ne bodo primerne le za šole, ampak tudi širše.

kruh

Uroš Kotnik
Foto: thefreshloaf.com

Leave a Reply