Ljubljana med finalisti za Zeleno prestolnico Evrope

Slovenska prestolnica je med štirimi finalisti izbora za Zeleno prestolnico Evrope 2015. Nagrado vsako leto prejme mesto, ki je najbolj napredno v okolju prijaznem mestnem življenju. 

Evropska komisija bo naziv Zelene prestolnice Evrope podelila enemu izmed štirih mest, ki so najbolj izstopale po okoljski naravnanosti. Finalisti so Bristol, Bruselj, Glasgow in Ljubljana. Izbor so zožali z liste osmih mest, sedaj pa bo skupina dvanajstih strokovnjakov na podlagi dvanajstih kazalnikov izbrala novo Zeleno prestolnico Evrope 2015.

ljubljana
Bo Ljubljana izpolnila vse kriterije in se okitila z nazivom Zelene prestolnice Evrope?

Strokovnjaki bodo odločali na podlagi, koliko so mesta prispevala k svetovnim podnebnim spremembam, ocenjevali bodo lokalni prevoz, zelena območja, naravo in biotsko raznovrstnost, kvaliteto zraka, kvaliteto mestnega okolja, ravnanje z odpadki, porabo vode, čiščenje odpadnih voda, ekološke inovacije in trajnostno zaposlovanje, okoljsko upravljanje lokalnih oblasti in energetsko učinkovitost.

Vsa štiri mesta bodo 24. maja v Bruslju predstavila svojo vizijo in potencial, žirija pa bo novo Prestolnico razglasila na uradni razglasitvi 14. junija v Nantesu, aktualni Zeleni prestolnici Evrope.

Doslej je nagrado prejelo pet mest. Prvo si je prislužil Stockholm leta 2010, leto zatem Hamburg, Vitoria-Gasteiz leta 2012, letos francoski Nantes, za leto 2014 pa Kobenhavn.

Matjaž Kljajić

Foto: skyscrapercity.com

Leave a Reply