Ljubljana razglašena za Unescovo mesto literature

Slovenska prestolnica je prejela stalni naziv ‘mesto literature’, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom.

“Unescova mreža kreativnih mest je odlična potrditev, da kultura omogoča trajnostni razvoj. Tako so novo imenovana mesta in njihove države pomembno obogatila mrežo,” je na nedavni razglasitvi povedala Generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

Gre za mesta, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta, med njimi pa je po novem tudi naša Ljubljana. Sledna se je namreč v svoji kandidaturi za pridobitev tega naslova zavezala, da bo tudi v prihodnje spodbujala bogato literarno dogajanje v mestu. Tako bo med drugim nadaljevala s projekti, kot so: Slovenski dnevi knjige, Knjižnica pod krošnjami, Vodnikova domačija, Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenski knjižni sejem.

Prav tako bodo v prestolnici še naprej nudili zatočišče preganjanim literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirali branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirali dobro razvito knjižno infrastrukturo.

Stalni naziv mesto literature so letos sicer prejeli še Uljanovsk (Rusija), Bagdad (Irak), Tartu (Estonija), Lvov (Ukrajina), Barcelona (Španija), Nottingham (Velika Britanija), Obidos (Portugalska) in Montevideo (Urugvaj).

lj1

Uroš Kotnik
Foto: e-ljubljana.si

Leave a Reply