Ljubljana v boj za zeleno evropsko prestolnico leta 2016

Poleg slovenske prestolnice se je na izbor prijavilo še 11 mest iz 10 držav, zmagovalec pa bo razglašen junija prihodnje leto v Koebenhavnu, zeleni prestolnici Evrope leta 2014.

Nagrado za zeleno prestolnico Evrope prejme mesto, ki je vodilno na področju okolju prijaznega mestnega življenja.

V boj za spoštovanja vreden naslov so se podali še Oslo, Zaragoza, Essen, Dabrowa Gornicza, Larissa, Nijmegen, Oslo, Tours, Umea, Reggio Emilia, Santander in Pitesti, sporočajo iz Evropske komisije.

Letos se je Ljubljana uvrstila med štiri finaliste izbora. (foto: raileurope.com)
Letos se je Ljubljana uvrstila med štiri finaliste izbora, kako bo prihodnje leto? (foto: raileurope.com)

Letos je sicer prišlo do nekaterih sprememb v tekmovalnem sistemu; ena od najpomembnejših je sprememba števila prebivalcev mest, ki se lahko potegujejo za naziv. Do letošnjega leta je namreč veljalo, da se lahko na izbor prijavijo le mesta, ki imajo več kot 200.000 prebivalcev, letos pa so se lahko prijavila mesta, ki imajo več kot 100.000 prebivalcev.

Ocenjevanje bo potekalo tako, da bo mednarodna skupina strokovnjakov pod drobnogled vzela dvanajst kazalnikov, in sicer prilagajanje podnebnim spremembam in njihovo omejevanje, zelene mestne površine z vključevanjem trajnostne rabe zemljišč, naravo in biotske raznovrstnosti, lokalni prevoz, kakovost zunanjega zraka ter kakovost akustičnega okolja, proizvajanje odpadkov in ravnanje z njimi, upravljanje z vodo in čiščenje odpadnih voda, energetsko učinkovitost in integrirano okoljevarstveno upravljanje, ekološke inovacije ter trajnostno zaposlovanje.

Ljubljana v tekmovanju sodeluje petič; letos se je uvrstila med štiri finaliste izbora za zeleno prestolnico Evrope leta 2015, kjer pa se je zmage na koncu veselil britanski Bristol. Doslej je nagrada, ki se podeljuje od leta 2010, po vrsti dobila šest ponosnih lastnikov: Stockholm, Hamburg, baskovska Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koebenhavn in Bristol.

Uroš Kotnik

Leave a Reply