Ljubljanska stanovanja odslej cenejša

V Ljubljani še nikoli ni bilo potrebno odšteti tako malo denarja za kvadratni meter stanovanja kot je to potrebno sedaj. Po četrtletnem Gursuvem poročilu naj bi namreč cene ljubljanskih nepremičnin začele padati, do konca leta celo za osem odstotkov.

V letu dni tudi do osem odstotkov nižje cene

Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) je izdala poročilo o gibanju cen na nepremičninskem trgu za tretje četrtletje, kjer naj bi cene stanovanj v okolici Ljubljane začele izrazito padati. Padec se sicer beleži že štiri leta, a letos je ta še posebej očiten, saj naj bi cene v primerjavi z lanskim četrtletjem upadle celo za osem odstotkov.

Finančni analitik Igor Erker razlaga, da nepremičninski balon pušča že dve leti in da še ima manevrskega prostora. Navaja tudi primerjavo, da naj bi drugje po svetu ugotovili tudi do 40-odstotni padec cen.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjemso kanček nižje tudi cene stanovanj po regijah. Tako so najstrmejši padec doživele v regiji Ljubljana mesto, medtem ko najvišje cene še vedno beležijo na južnem Primorskem. Manjši cenovni dvig naj bi zabeležili le na Koroškem.

Naraščanje zanimanja za zemljišča

V primerjavi s prodajo stanovanj se v zadnjem času zvišuje zanimanje za nakup njiv. Gurs sporoča, da naj bi se povečal predvsem promet z zemljišči, tako z nezazidanimi stavbnimi zemljišči zunaj urbanih središč kot tudi s kmetijskimi zemljišči in gozdovi.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo prodanih 3700 kmetijskih zemljišč, kar predstavlja 40-odstotkovni porast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Uroš Kotnik
Foto: skyscrapercity.com

Leave a Reply