Ljubljanski revmatologi v svetovnem vrhu

Primerjalne analize so pokazale, da revmatologi v slovenski prestolnici vnetje velikih žil zdravijo hitreje, kot denimo pri naših severnih sosedih na Dunaju.

Diagnozo v ljubljanskem UKC postavijo v nekaj urah, medtem ko je nanjo v Avstriji čakati nekaj tednov. Hitra reakcija zdravnikov in učinkovito zdravljenje pa sta pri tej bolezni odločilna.

“Bolezen se ponavadi prične z glavobolom in lahko izjemno hitro napreduje do najslabšega izida – človek oslepi. “In če pri tem bolnik oslepi na eno oko, pa se to ne prepozna in ustrezno ukrepa, lahko v roku desetih ali štirinajstih dni oslepi še na drugo oko,” za informativno oddajo SVET opozarja Alojzija Hočevar, revmatologinja v UKC Ljubljana.

Zaradi hitro postavljenih diagnoz so ljubljanski revmatologi posebnost v svetu. Slednje jim uspeva predvsem na račun odlične organizacije, ki jim omogoča, da celoten proces diagnostike pri enem bolniku uspejo zaključiti v enem dnevu. Še isti dan je namreč bolnik pregledan z ultrazvokom, takoj zatem se opravi biopsija obolele žile, tkivo gre naprej do patologa, ki po temeljitem pregledu predstavi rezultate.

Za primerjavo – drugod po svetu zaradi te zahrbtne bolezni še vedno oslepi okrog 15 do 20 odstotkov bolnikov, pri nas pa je ta številka občutno nižja.

Po zaslugi ljubljanskih revmatologov se tako v večini primerov bolezen zaustavi, še preden le-ta uspe napasti hrustanec in kosti, zaradi česar so posledice v večini primerov mnogo bolj prizanesljive.

60980111

Uroš Kotnik
Foto: 24ur.com

Leave a Reply