Ločiti se … in potem?

Sredi novembra je bila v Mestni knjižnici Izola predstavitev knjige Ločiti se…in potem? Knjigo sta na podlagi izkušenj z ločenimi osebami napisala zakonca Anna in Alberto Friso, izšla pa je v založbi Novi svet. Na predstavitvi knjige so sodelovali urednik založbe Djuri Ramač, upokojena socialna pedagoginja Neva Flajs, gospa Darja Ličen, profesorica Ana Jurkovič in moderatorka Tatjana Božič.

Gospod Djuri Ramač je najprej predstavil založbo Novi svet, ki deluje od leta 1964, njen cilj pa je prispevati k snovanju nove civilizacije ljubezni, ki temelji na edinosti človeške družine. Založba je nastala v okviru mednarodnega duhovnega gibanja, ki ga je ustanovila Chiara Lubich in skuša odgovarjati na vse pereče izzive in potrebe sodobnega časa. V založbi je do danes izšlo več kot 200 knjig. Poleg številnih drugih publikacij izdaja tudi mesečnik Novi svet, revija Edinost in karizme pa izide štirikrat letno. Med knjigami založbe Novi svet so bile večkrat ponatisnjene tiste, ki se dotikajo življenja družin, na primer Ne mešajmo se preveč v probleme otrok, Cvetoč zakon, V dvoje, Komunikacija v paru, Vzgoja za ljubezen.

Djuri Ramač je nato na kratko podal še vsebino knjige Ločiti se … in potem? V njej avtorja prikažeta razloge za ločitev, bivanjske in čustvene posledice, ki prizadenejo vse vpletene, pomen socialne mreže, prijateljstva in osebne ustvarjalnosti v času po ločitvi. Poudarita, kako pomembno je, da se ločeni starši zavedajo, da so starši za vedno.

lociti-se

Gospa Neva Flajs je povedala, da so statistični podatki o številu ločitev resnično zaskrbljujoči. Zato se moramo zavedati naše osebne in skupne odgovornosti do ločenih oseb in družin. »Potrebno se je vedno znova pogovarjati, iskati oporo in razumevanje, ne se izolirati. Predvsem ne smemo teh oseb pustiti samih«, je bila jasna. Svoje razmišljanje je naslonila predvsem na lastne izkušnje z učenci s posebnimi potrebami in njihovimi starši pri delu v šolski svetovalni službi. »Zaradi ločitve najbolj trpijo otroci. Doživljajo boleče življenjske preobrate, celo travme. Ranljivi so, ker so še brez življenjskih izkušenj. Tudi za starejše otroke je ločitev staršev boleča in največkrat otežuje njihovo odraščanje in osamosvajanje. Otroci so največkrat izključeni iz dogajanja med starši. Potisnjeni so na stran in sploh ne razumejo, kaj se dogaja. V svoji praksi sem doživljala pri otrocih veliko negativnih posledic po razvezi staršev: strah, zmedenost, manipulativnost, laganje, razvajenost, agresivnost, neuspeh pri učenju in socialnih odnosih, psihosomatske bolezni. Ločitev, posebno če jo spremlja neustrezno vedenje staršev, ki se ne zmoreta dogovoriti, kaj je za otroka najbolje, v otroku povzroči globoko izgubo lastne vrednosti in veliko nemoč pri soočanju z običajnimi nalogami v življenju«, je povedala Neva Flajs. Tudi če zaradi konfliktnih odnosov med zakoncema pride do ločitve, se morata oba zavedati, da sta starša za vedno. Iti morata preko sebe in najti moč in voljo, da sodelujeta v dobro otroka. »Moja izkušnja je, da so bili starši pripravljeni na sodelovanje, če sem se z njimi pogovarjala spoštljivo in jih sprejemala brez obsojanja. Ko mi je uspelo, da sta starša ponovno vzpostavila dialog, se je to poznalo tudi pri otroku. Starši, ki bi sami od sebe znali spoštljivo sodelovati in se z otroki pogovarjati o odnosih med njimi, so žal v manjšini. Zato menim, da ločeni starši vsekakor potrebujejo veliko človeške podpore, včasih tudi strokovne pomoči, da uspešno preživijo leta odraščanja svojih otrok. A na prvem mestu je živ odnos med osebami, na drugem mestu pa strokovno znanje. Ločene žene in možje potrebujejo osebe, ki jim znajo prisluhniti, sprejeti njihove zgodbe in odločitve brez obsojanja in z razumevanjem. Le tako zmorejo obnoviti zaupanje, da je tudi po ločitvi čas za nov začetek, za polno življenje, za prevzem odgovornosti v eni ali drugi življenjski vlogi«, je zaključila.

Večer je z osebnim pričevanjem obogatila gospa Darja Ličen. Njena zgodba se je globoko dotaknila vseh prisotnih, ki so ji bili hvaležni za pogum, iskrenost, moč in vero.

Po tem, ko so prisluhnili ubranim zvokom klavirja, se je med gosti in obiskovalci razvil zanimiv pogovor. Strinjali so se v tem, da ima vsaka družina svojo, posebno pot. V partnerski odnos je potrebno zelo veliko vložiti. Ko nastopijo težave, moramo narediti vse, da ostane zveza skupaj, posebno ali tudi zaradi otrok. Pred ločitvijo ali po ločitvi pa je pomembno, da nismo sami, da poiščemo pomoč, prijatelje, skupnost, strokovnjake, ki nam prisluhnejo, nas razumejo in ne obsojajo. Pomembno je, da ostanemo starši, kljub neuspeli zvezi med partnerjema.

Povzela Špela Pahor

Leave a Reply