Mali zmajčki se premikajo

Že od začetka januarja vsa Slovenija napeto spremlja dogajanje v domu človeške ribice v Postojnski jami. Zarodki v jajčecih, ki jih je izlegla ribica, pridno rastejo in se razvijajo, zdaj pa so se začeli tudi premikati.

Prva polovica letošnjega leta je za samičko postojnske človeške ribice, ki se je je v zadnjih mesecih prijel nadimek »mama zmajevka« izredno naporno obdobje. Izčrpalo jo je tako neprestano izleganje jajčec, kot tudi nenehna potreba, da svoj zarod obvaruje pred drugimi človeškimi ribicami in pred postranicami, ki želijo jajčeca pojesti.

Niso pa vsa jajčeca na isti stopnji razvoja. Medtem ko so najkasneje izležena še v prvi fazi razvoja, ko spominjajo na nekaj milimetrov velike bisere, so zarodki v tistih, ki jih je človeška ribica izlegla konec januarja in začetek februarja, že mnogo bolj razviti, celo tako, da zdaj v svojih jajčecih izvajajo prave akrobacije.

Zarodki so se sprva premikali le rahlo, zdaj pa v svojem omejenem prostoru »telovadijo« kot za stavo, pri svojem premikanju pa spominjajo na zarodke človeških otrok v maternici, poroča Siol.net.

S klikom na tole povezavo si lahko ogledate video premikanja malih zmajčkov.

Kot smo že pisali, bo potrebno zaradi samega procesa razvoja zarodkov in zaradi malce nižjih temperatur na male človeške ribice počakati še najmanj štiri mesece, je pa premikanje dober znak, da vse poteka tako, kot je treba.

Martina Drobne

Leave a Reply