Mariborski študentje bodo v vesolje poslali edinstven satelit

Predvidoma čez dve leti bo iz Maribora poletel najmanjši in najlažji satelit, kar so jih doslej izdelali; tehta zgolj šest kilogramov.

Mariborski študentje s Fakultete za računalništvo in elektrotehniko (FERI) so satelit, ki ga Evropska vesoljska agencija že ocenila kot visoko tehnološko rešitev boljšo od svetovne konkurence, razvili v sodelovanju s slovensko vesoljsko agencijo.

“Po zadnjem obisku, kjer je delegacija Evropske vesoljske agencije prišla ocenit dosedanje delo, smo prejeli izjemne pohvale. V bistvu smo prekoračili njihova pričakovanja,” ponosno pove dr. Iztok Kramberger, vodja pri razvoju najmanjšega in najlažjega satelita, ki naj bi iz Štajerske v vesolje poletel leta 2017.

Z njihovim razvojem se na globalnem trgu uveljavlja slovenska vesoljska industrija, kar pomeni izjemno gospodarsko priložnost, saj to področje ne temelji na množični proizvodnji, temveč na posameznih visoko tehnoloških rešitvah.

Po besedah Krambergerja bi  slovenska vesoljska industrija s tem lahko Evropsko vesoljsko agencijo v prihodnosti celo izkoriščala kot instrument za razvoj svojih produktov in te produkte ponujala na svetovnem trgu.

eso

Uroš Kotnik
Foto: monitor.si

Leave a Reply