Mariborski študentje drugi na mednarodnem tekmovanju

Mariborski študentje gradbeništva so na mednarodnem tekmovanju Design and Construct 2016 v izgradnji mostu, ki je letos potekalo v Carigradu, dosegli odlično drugo mesto. Ekipo sestavljajo: Rok Murko, Vid Lešič, Matic Ledinek, David Dobrotinsek, Mitja Furman in Miha Kodrič. Pri projektiranju in izgradnjai mostu razpona 6 metrov se ocenjuje estetika in unikatnost ter masa mostu, čas gradnje, vertikalni in horizontalni pomik.

Na tekmovanje so se po 32 prijavljenih univerzah kvalificirali tudi študentje Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru (FGPA UM), ki so pod okriljem Študentskega sveta in Društva študentov FGPA UM v celoti zasnovali in izdelali jekleni most. Ekipo sestavlja šest študentov gradbeništva, ki trenutno obiskujejo prvi in drugi letnik magistrskega študija (smer gradbene konstrukcije in operativa) na naši fakulteti.

Most, studentje
Osvojeno drugo mesto: Rok Murko, Vid Lešič, Matic Ledinek, Mitja Furman, Mihael Kodrič in David Dobrotinšek
Most za 2. mesto
Razstava mostov – na sliki je most mariborskih študentov gradbeništva

Za prijavo na tekmovanje so se v prvi vrsti odločili zato, da preizkusijo dosedaj pridobljeno znanje in se pomerijo z ostalimi študenti na mednarodnem nivoju. Kot drugo pa, da ponovno zastopajo našo fakulteto na tem tekmovanju in da presežejo rezultat starejših kolegov, ki so se tekmovanja udeležili leta 2014.

Študentje so barve Slovenije zastopali od 10.4.-16.4.2016 in bili ena izmed 16 ekip, ki se jim je uspelo po predhodnem izboru uvrstiti na tekmovanje. Peto mesto so osvojili kolegi iz Beograda, ki so tudi prejeli nagrado za estetiko in unikatnost, četrto mesto je osvojila ekipa iz Zagreba, tretje mesto turška ekipa z Univerze Osmangazi, z veseljem in ponosom pa lahko sporočimo, da so drugo mesto osvojili študentje naše fakultete, za las pa jih je premagala ekipa iz Univerze Karadeniz Teknik iz Turčije.

Leave a Reply