Maske, maske, maske

Pridna punčka, vzorna mati, dobra študentka, sposoben podjetnik, kreativen posebnež, dober katolik, redoljubna gospodinja, mirovnik, resnicoljub, intelektualec, najboljša prijateljica, uboga revica, najboljša učiteljica, poduhovljen iskalec resnice….etc,… Se najdete v eni od teh zgodb? 

Je niste nič siti, naveličani? Vas ne stane vzdrževanje tega imidža preveč energije? Se sploh zavedate koliko različnih mask zamenjate, za katere rečete, to sem jaz. Vas katera koli od teh osebnosti definira?

beyondmind-maske

Se tisti pridni punčki, ki vsem ustreže nikoli ne zgodi, da pomisli da bi povedala svoje nekomu ki mu vedno kima, polila belo srajco svojemu šefu, ker je do nje do konca nespoštljiv,… Ali tisti “mirovnik po srcu” nikoli ne dobi impulza, da bi nekoga brcnil v rit, se mogoče največjemu intelektualcu ne zgodi, da izpade kot največji bedak, brez ene sive možganske celice??

Boste rekli, da je to človeško. Seveda je. Ampak se vam zdi človeško tudi to, da sebe, tako kompleksno bitje skušate definirati le z najlepšimi tremi, štirimi posebnostmi, ki ih potem z lažno zgodbo integritete prestavljate svetu z imenom, priimkom, nazivom avtom in cunjami? Vse ostalo je treba skrivati. Bodi lep, priden, prijeten, odločen, bogat, sposoben, lep, samozavesten. Ostalo skrij za vsako ceno!!!
Koliko od vas se je trudilo izpasti najboljše, pa je življenje poskrbelo, da ste izpadli točno nasprotno? Ste se potem opravičevali, da niste taki, da vam to ni podobno, da ne veste kaj se je zgodilo?
Kako to da ne? Vsi vemo, da je v nas veliko več, kot kaže nas obraz. Zakaj se potem definirate starimi obrazi(maskami)..nekatere od njih sem naštela zgoraj, če pa veste, da je v vas cel zborček ravno obratnih in tudi zelo drugačnih oseb, ki se pokažejo svetu ne glede kako jih hočete skriti. Še več, bolj jih skrivate, bolj silijo ven…. tiste, ki jih ocenjujemo za temne, slabe strani… manipulatorji, lažnivci, agresivci, rasisti, prostaki, bedaki, lenobe, babjeki in cipe, smrdljivci, ki kolnejo, kradejo in obračajo hrbte… Ja? Nobeden od teh ni v vas?

Kako prozorne so naše maske. Se zavedate tega. Takoj jih opazite pri drugih. Takoj veste, da skrivajo svojo drugo naravo, da niso pristni, da se skrivajo za nasmehom, obleko, družino, službo… Pozna kdo od vas koga, ki skriva svoje težave in bolečino za stalnim nasmehom, za očmi, ki govorijo drugače?

Kje in kaj je tvoja identiteta? Skozi kaj se kažeš? Kdo sploh si? Kaj je tvoja sredina, tvoj jaz, na katerega vsak dan natikaš ustrezne obraze. Zjutraj oče, potem zaposlen človek s svojim delo, podrejen, nadrejen, potem športnik in mož, oče in prijatelj ob 19h zvečer na pivu s kolegi..ljubimec in čez vikend vzoren gostitelj.. Kdo si, če ti življenje vse to vzame, če si zamisliš, da vsega tega ni več. Obstajaš tudi, ko tega ni, ali če se spremeni.
Kako vreči stran identiteto, ki ti vzame preveč energije in časa in ki ti sploh ni več všeč, pa je ne znaš spustiti in najti v sebi tisto, kar te osrečuje, dela lažjega in mirnega . Pridi sem, v ta trenutek, tukaj zdaj, samo za eno minuto in zadihaj. Umiri svoje misli in se poveži s sabo. Meditiraj. Najdi svoj center, tistega na katerega lahko daš katerokoli masko, pa se ne spremeni, ostane zavedno, da se oblači v druge obleke. Naj bo to tvoja identiteta. Potem si lahko kdorkoli , karkoli hočeš, karkoli izbereš in še vedno ostaneš ti-ti. Nisi več suženj lastnega ega.

Alenka Kaštrun, www.beyondmind.si

Leave a Reply