Matevž Lenarčič nominiran za svetovnega pilota leta

Slovenec Matevž Lenarčič je nominiran za svetovnega pilota leta. Lani mu je uspel prav poseben podvig – z ultra lahkim Pipistrelovim letalom Virus, ki tehta le 290 kg, je namreč obkrožil zemeljsko oblo.

Matevž je preletel sedem celin, Antarktiko, Mount Everest in tri oceane, vmes pa kar šestkrat prečkal ekvator. Ob tem je bil polet tudi ekološko naravnan, saj letalo v svoji kategoriji porabi najmanj goriva na preleteno razdaljo, prispeval pa je tudi k dodatnim raziskavam koncentracij ogljika v ozračju. Lenarčič je imel namreč s seboj naprave, ki so merile črni ogljik.

Lenarcic Matevz_2
(Foto: Thinkstock)

V njegovi kategoriji so za svetovnega pilota leta nominirani tudi Felix Baumgartner, posadka helikopterja, ki je zaradi okvare zasilno pristala v Severnem morju in tako rešila vseh 14 potnikov, in NATS Olympics Team, ki je poskrbel za nemoten zračni promet v času olimpijskih iger v Londonu.

Slovenski letalec in fotograf letos nadaljuje z uspehi. 30. aprila je preletel Severni tečaj, sedaj pa v Eureki čaka na izboljšanje vremena. Nizke temperature, visoka vlaga in sneženje lahko povzročijo kup tehničnih težav, zato verjetno poti ne bo mogel nadaljevati pred nedeljo, ko naj bi se razmere izboljšale. S Pipistrelovim ultralahkim letalom bo iz Kanade poletel preko Atlantskega oceana na Irsko, potem pa naprej proti domu.


Glasujmo za Matevža do 24. maja na tej povezavi: http://www.flightglobal.com/page/achievement-awards/2013/Vote/.

Leave a Reply