Matevž Lenarčič se podaja na novo misijo Mediteran 2017

Slovenski pilot ultralahkega letala Dynamic WT 9 se je s portoroškega letališča odpravil na novo misijo proti alpskim ledenim čudesom, v okviru katere bo poskušal zbrati podatke, koliko črni ogljik in saharski pesek ogrožata ledenike.

Lenarčič bo opravil štiri ločene etape, skupaj dolge ca. 20.000 kilometrov. Meritve, ki bodo opravljene na različnih višinah od šest do 12 tisoč čevljev, bo izvedel med Lizbono in Ciprom, v smeri vzhod—zahod, nad celotno verigo Alp ter med Parizom in Bukarešto.

Prva postaja po vzletu s portoroškega letališča je Malta, ki jo bo Lenarčič dosegel po slabih petih urah letenja. Nato bo nadaljeval pot proti Cipru in na zahod proti Lizboni, kjer bo tudi končal prvo etapo misije.

V letalo Dynamic WT 9 je podjetje Aerosol poleg Aethalometra, inštrumenta za merjenje koncentracij črnega ogljika, namestilo tudi merilni instrument za ugotavljanje koncentracij ogljikovega dioksida.

Raziskava je izredno pomembna, saj bodo rezultati pokazali, koliko črni ogljik in saharski pesek dejansko ogrožata ledenike – po najbolj črnih napovedih nekaterih klimatologih naj bi popolnoma izginili že v naslednjih 50 letih -, s tem pa bodo pridobili podatke za znanstveno raziskavo in tudi za preventivno ukrepanje.

Uroš Kotnik
Foto: GreenLightWorldFlight

Leave a Reply