Med prejemniki Nobelove nagrade za matematiko letos prvič ženska in latinskoameriški matematik

Fieldsovo medaljo vsake štiri leta prejmeta dva, trije ali štirje uspešni matematiki. Letošnje leto se je v dveh primerih izkazalo kot zelo posebno – nagrado sta namreč prejela prva ženska in prvi matematik iz Latinske Amerike.

Nagrado, uradno imenovano Mednarodna medalja za izjemna odkritja v matematiki, so prvič podelili leta 1936, od leta 1950 pa jo podeljujejo vsaka štiri leta. Poimenovana je po kanadskemu matematiku Johnu Charlesu Fieldu in jo imenujejo tudi Nobelova nagrada za matematike.

Maryam Mirzakhani je matematičarka iranskega rodu, ki od leta 2008 uči na Univerzi v Stanfordu. Fieldsovo medaljo je prejela  zaradi svojega prispevka k razumevanju simetrije ukrivljenih površin. Svojo prvo prestižno nagrado je prejela pred dvajsetimi leti, leta 1994, ko je osvojila zlato na Mednarodni matematični olimpijadi v Hong Kongu. Naslednje leto je svoj uspeh še izboljšala. Na Olimpijadi v Torontu je namreč zbrala vse točke. Ni le prva ženska dobitnica Fieldsove medalje, temveč tudi prva Iračanka, ki je prejela to nagrado.

Maryam Mirzakhani. Foto: gonitsora.com
Maryam Mirzakhani. Foto: gonitsora.com

Tudi Artur Ávila Cordeiro de Melo je leta 1995 na Mednarodni matematični olimpijadi osvojil zlato. Pri enaindvajsetih je doktoriral na Instituto Nacional de Matemática Pura e Aplicada. Je prvi matematik latinskoameriškega rodu, rojen v Riu de Janeiru, ki je osvojil Fieldsovo medaljo.

Artur Ávila. Foto: Wikipedia
Artur Ávila. Foto: Wikipedia

Tako Mirzakhanijeva kot Ávila sta mlajša od 40 let – to je namreč zgornja meja, po kateri prejem medalje ni več mogoč. Poleg njiju sta odličje dobila še Manjul Bhargava s Princetona in Martin Hairer z Univerze v Warwicku. Vsi dobitniki so prejeli še denarno nagrado v vrednosti 15.000 kanadskih dolarjev, kar znaša dobrih 10.000 evrov. Letošnje nagrade so bile podeljene v Seulu v Južni Koreji na Mednarodnem kongresu matematikov.

Martina Drobne

 

Leave a Reply