Med velikonočnimi prazniki sedem presaditev organov v UKC Ljubljana

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so med prazničnimi dnevi opravili sedem presaditev organov, od tega troje jeter, dve ledvici in dvoje src. V letošnjem letu so opravili že 35 presaditev organov in 17 roženic.

V letu 2013 so v UKC Ljubljana opravili 115 transplantacij organov, od tega 60 ledvic, 30 src , 21 jeter ter 4 presaditve trebušne slinavke v kombinaciji z ledvico. Prav tako so v Sloveniji zdravljeni vsi bolniki pred in po presaditvi pljuč. Lani je bilo opravljenih 8 presaditev pljuč, pri katerih je bil le kirurški poseg izveden na Dunaju, a pljuča so bila podarjena in pridobljena v Sloveniji. V letu 2013 smo v UKC presadili tudi 74 roženic umrlih darovalcev. Transplantacijska dejavnost je interdisciplinarno delo več strok UKC Ljubljana.

Od leta 1970 so v Univerzitetno kliničnem centru Ljubljana rešili nešteto človeških življenj. (foto: healthtravelnetwork.com)
Od leta 1970 so v Univerzitetno kliničnem centru Ljubljana rešili ogromno človeških življenj. (foto: healthtravelnetwork.com)

Transplantacijska dejavnost v UKC Ljubljana teče že od leta 1970. Od leta 2000 je Republika Slovenija članica evropske mreže Eurotransplant. V istem letu smo pripravili ustanovitev Zavoda RS za presaditve – Slovenija transplanta, ki je pričel samostojno delovati v letu 2002 in skrbi za kakovost in učinkovitost na področju pridobivanja organov in tkiv za presaditve, sledljivost, transparentnost ter upoštevanje etičnih principov v dejavnosti.

“V imenu hudo bolnih, ki presaditev organa potrebujejo in Zavoda RS za presaditve Slovenija transplant, ki skrbi za pridobivanje organov in darovanje, se iskreno zahvaljujemo vsem, ki se v najtežjih trenutkih izgube ljubljene osebe odločijo ZA nesebično darovanje organov po smrti. Brez darovanja vseh naštetih presaditev ne bi bilo,” so zapisali ob tej priložnosti predstavniki UKC Ljubljana.

Leave a Reply