Menjali hrano za oblačila za dober namen

Sobota je v Savskem naselju minila v duhu nakupovanja, kot so ga poznali pred davnimi časi. Njihov Dom skupnosti je bil namreč nabito poln starih oblačil in ljudi, ki so prišli po kakšen nov kos za svojo garderobo, plačali pa so ga kar s hrano.

Foto: Bojan Velikonja / Dnevnik.si
Foto: Bojan Velikonja / Dnevnik.si

Blagovna menjava je način trgovanja, pri katerem predmeti, ki za trenutnega lastnika niso več uporabni, najdejo svoj nov dom. Tako stvari, ki sicer še vedno imajo uporabno vrednost, ne pristanejo na odpadu, temveč v rokah človeka, ki bo njihov potencial še nekaj časa izkoriščal.

Prostovoljka Gaja Naja Rojec je za Dnevnik.si pojasnila, da ima Rdeči križ vedno presežne količine oblačil, medtem ko jim hrane za prosilce mnogokrat primanjkuje. To dejstvo pa je bilo povod zamisli, da bi presežke oblačil ponudili zainteresiranim, ti pa bi svoj nakup plačali z za to organizacijo bolj nujnimi stvarmi – hrano in higienskimi pripomočki. Dogodek je med Slovenci vsekakor vzbudil zanimanje, po poročanju portala Dnevnik.si so v Savsko dolino prišli od blizu in daleč.

O uspehu projekta pa poleg izjav obiskovalcev pričajo tudi številke. Zbranih je bilo namreč več kot 140 kilogramov donacij, od tega je bilo za 110 kilogramov hrane.

Martina Drobne

Leave a Reply