Menjalni krog v Zasavju

Aprilski menjalni krog se danes dopoldne širi iz Zgorja v Hrastnik, Trbovlje, na Izlake in v Litijo, kjer bodo udeleženci izmenjevali doma vzgojene sadike vseh vrst, s tem večali lokalno odpornost glede nastalih in prihajajočih kriz, ter krepili skupnost in solidarnost.

Tema današnjega menjalnega kroga so torej sadike in semena, vseeno pa bodo kot običajno, obiskovalci na stojnice prinesli tudi domače pecivo, kruh, piškote, suho sadje, zelišča, gobe in druge dobrote.

menkrog_fototomazzupan_3
Foto: Tomaz Zupan

Izmenjava dobrin in storitev poteka s pomočjo LETS (Local exchange trading sistem) kuponov. Dogovorjena je tudi cena za uro storitve, na primer sprehajanja psa, pomoči pri učenju, in sicer pet kuponov oziroma ‘kuolmov’, kot jih imenujejo.

Menjalni krog Zasavja deluje od decembra 2012, ko je skupina navdušencev izvedla prvi testni dogodek – izmenjavo novoletnih daril. Od takrat naprej prirejajo mesečne menjalne sejme in druge dogodke, na katerih so prebivalci do sedaj izmenjali novoletna darila, pustna in druga oblačila, obutev, semena in sadike, domače pridelke in shranke, peciva in kruh ter knjige. Poleg zadovoljevanja menjalnih potreb, je namen menjalnega kroga tudi povezanost lokalne skupnosti, medgeneracijsko druženje, nabiranje izkušenj, izkoreninjanje potrošniške družbe, osebnostna rast in seveda sprostitev in klepet.

Menjalni krog bo danes potekal od 9. do 12. ure v Zagorju pred tržnico, v Trbovljah na trgu med MCT in Delavskim domom, v Hrastniku na tržnici, na Izlakah na kopališču Medijske toplice in v Litiji pred mladinskim centrom.
Vzporedno bosta v Trbovljah še dva dogodka. V MCT bo potekala Reciklažnica – izmenjava oblačil. Društvo prijateljev mladine in Srednja tehniška in poklicna šola pa pripravljata garažno razprodajo in otroško ustvarjalnico, s katerima želijo vzpodbuditi medgenaracijsko sodelovanje.

Menjalni krog 5.4.
Organizatorji tokratnega menjalnega kroga so LETS Zasavje, Društvo Rast, Mladinski centri Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Litija, DPM Trbovlje, Skupina Permakul in Športno humanitarno društvo Človek.
To ni le dan, to je čas za spremembe in naj traja vsak dan, vse leto!

 

Leave a Reply