Mentorstvo, ki pomaga mladim in bogati starejše

Zavod Ypsilon je neprofitna organizacija, ki si prizadeva za večje medgeneracijsko sodelovanje. Izvaja številne projekte, med katerimi je tudi mentorstvo. Tako starejši z bogatimi izkušnjami in znanji pomagajo mladim na njihovi poslovni in življenjski poti, starejši pa s spoznavanjem mladega uma pridobivajo sveže in nove poglede na svet.

Sodelovanje v projektu je brezplačno in prostovoljno, trenutno pa je mentorskih povezav 74. Na zavodu Ypsilon verjamejo, da bi morali vsi mladi med 15. in 30. letom imeti svojega mentorja, ki bi jih na področju, ki jih zanima, usmerjal in jim svetoval, hkrati pa pomagal pri osebnostni rasti. Število področij, ki mlade zanima, je neomejeno, zato se lahko kot mentorji preizkusijo vsi – od umetnikov, politikov, športnikov, podjetnikov do akademikov, ki želijo svoje znanje in izkušnje prenesti na mlade.

Povezovanje mentorjev in mentorirancev poteka tako, da se mladi na spletni strani mentorstvo.si včlanijo v projekt. Nato dobijo seznam mentorjev in izberejo tistega, ki ga najbolj pritegne ter ga povabijo k sodelovanju. Izberejo lahko seveda tudi več mentorjev, ki nato med vsemi mladimi, ki si želijo njihove pomoči, izberejo enega ali več kandidatov. S tem se oba zavežeta k enoletnemu sodelovanju, srečujeta pa se najmanj enkrat na mesec. Če se ne ujameta, lahko sodelovanje seveda prekineta. Po preteku enega leta, lahko s sodelovanjem nadaljujeta ali pa se razideta in poiščeta novega mentorja oziroma mentoriranca.

zavod_ypsilon_epmlogotipPred začetkom sodelovanja si zastavita tudi skupne cilje. Kot že rečeno, lahko mentor podaja nova znanja, kandidatu pomaga pri pridobivanju izkušenj in ga motivira. Če želi, ga mentor vzame pod svoje okrilje tako, da ga uvaja za določeno delo. Postavi mu lahko različne izzive, ki jih mora mentoriranec izpolniti ali pa mu pomaga pri izvedbi projekta. Možno je tudi, da sodelovanje spremenita v popolnoma neformalno druženje in se pogovarjata o življenju ter tako tketa prijateljske vezi.

Pobudo za delovanje projekta je dal Žiga Vavpotič, ki je predsednik sveta in strokovni direktor Zavoda Ypsilon. Tudi sam je v mladih letih imel mentorja, ki mu je ponudil ogromno znanja, tako poslovnega kot življenjskega, postala pa sta tudi dobra prijatelja. Zato si želi, da bi čim več mladih izkusilo to edinstveno priložnost.

Mentorstvo je priložnost za mlade in malce starejše. Živimo v časih, ko se zapiramo v prostore in prednost dajemo novim tehnologijam, ne ljudem. Mladi postajajo odtujeni, starejši pa osamljeni. Da bi zaživeli v simbiozi, je potrebno sodelovanje. Mentorstvo je odličen projekt, ki lahko pripomore k obojestranskemu zadovoljstvu in veselju, medgeneracijsko sodelovanje pa je nekaj ključnega za prihodnost naše družbe.

Lučka Bajs
Foto: pathways.bg, mms-mb.si

Leave a Reply