Mercator povečal odkup domačih pridelkov

Mercatorjeva dolgoročna strategija je, da na domačem slovenskem trgu od lokalnih pridelovalcev odkupi čim več doma pridelanega sadja in zelenjave. Letos sodelujejo s približno 100 lokalnimi pridelovalci in več kot 12 kmetijskimi zadrugami, ki tržnice Iz domačih krajev zalagajo z lokalnim, domačim, sveže pridelanim sadjem in zelenjavo.

V Sloveniji trenutno pridelamo v povprečju manj kot tretjino vse potrebne zelenjave. Z odkupom pa povečujemo tako delež domače zelenjave na policah Mercatorja kot tudi delež samooskrbe z zelenjavo. »Ker so pridelovalci posadili več, saj imajo zagotovljen odkup. Veseli nas tudi, da so odprti za naše predloge in so pričeli gojiti tudi pridelke, ki smo jih prej pri nas težko dobili. Še pred nekaj leti mnogih pridelkov od domačih pridelovalcev enostavno ni bilo možno odkupiti, ali pa vsaj ne v zadostnih količinah. Zdaj upamo na malo sreče z vremenom, saj si želimo več domačih pridelkov in raznovrstno ponudbo,« dodaja Igor Maroša, član Mercatorjeve uprave za področje Mercator trgovina Slovenija in Hrvaška.
Podatki SURS namreč pričajo, da je v Sloveniji samooskrba z zelenjavo le 37-odstotna, medtem ko je ta pri mesu in jajcih v povprečju več kot 80-odstotna.

Trznica2
Na Mercatorjevih tržnicah Iz domačih krajev bodo tako kupci letos našli: temne bučke, buče, cvetačo, čebulo, česen, stročji fižol, jajčevce, nadzemno in rumeno kolerabo, korenček, mladi in pozni krompir, kumare, ohrovt, različne vrste paprike, paradižnik, rdečo peso, korenine in liste peteršilja, por, rabarbaro, rdeč radič in radič štrucar, črno redkev, solate kristalko, rdečo kristalko, endivjo, mehko solato in ledenko, gomolje zelene, mlado in pozno zelje, kitajsko zelje, rdeče zelje, jagode in melone.

Leave a Reply