Mesni hamburger rastlinskega izvora

Mlado podjetje iz Kalifornije trenutno dela na tem, da bi ustvarili okusen hamburger s pravim mesom, vzgojenim v laboratoriju. S tem se želijo spopasti z negativnim učinkom, ki ga ima živinorejstvo na okolje.

Foto: 5tim.com
Foto: 5tim.com

Reja živali, še posebej goveda, pomembno vpliva na količino toplogrednih plinov v zraku. Medtem ko vozila, vlaki, letala in ladje skupno proizvajajo 13 odstotkov toplogrednih plinov, po podatkih Inštituta za trajnostni razvoj živinoreja prispeva kar 18 odstotkov teh plinov. Med njimi se nahaja tudi metan, ki nastaja v prebavilih teh živali.

Podjetje Impossible Foods si po poročanju IFL Science želi iz različnih rastlin ustvariti jed, ki bo imela okus po mesu, pa vendar ne bo živalskega izvora. To počnejo tako, da iz rastlin izolirajo beljakovine, maščobe, aminokisline in vitamine ter jih “sestavijo” tako, da dobijo željen videz in okus.

Podjetje podpirajo precej vplivni posamezniki in korporacije, kot sta Bill Gates in Google, uspelo pa jim je zbrati že 150 milijonov dolarjev podpore.

Martina Drobne

Leave a Reply