Miha Mazzini letošnji prejemnik nagrade kresnik

Delo je letos na ljubljanskem Rožniku že 26. podelilo nagrado kresnik za najboljši slovenski roman leta. Najboljši slovenski roman preteklega leta, po mnenju kresnikove žirije, je roman Otroštvo, pisatelja, kolumnista in scenarista Mihe Mazzinija. Mazzini v avtobiografskem romanu v izmišljenih slikah, kot ga izvrstno opredeli, podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka, je svojo odločitev utemeljila žirija.

Kresnik
Miha Mazzini, letošnji prejemnik kresnika, literarnega priznanja za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrado je prejel za roman Otroštvo. (Foto: Delo)

Prireditev se je, kot veleva tradicija, začela ob 19.30 na Rožniku, kjer se je dvorišče pred gostilno za en večer spremenilo v Parnas. Ljubitelji literature so lahko prisluhnili pogovoru z nominiranci, po razglasitvi nagrajenca pa se je ta nato skupaj s procesijo in v družbi kresnic sprehodil do kresa in prižgal kresni ogenj. S cenjenim priznanjem je nagrajenec prejel tudi ček v vrednosti 5.000 evrov. Ob Mazziniju so letošnji nominiranci bili še Gabriela Babnik z romanom Intimno, Štefan Kardoš z Veter in odmev, Mirt Komel s Pianistovim dotikom in Nataša Sukič z romanom Piknik. Predsednik letošnje žirije je bil Tone Smolej, profesor z oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je Otroštvo označil za Mazzinijevo zrelo delo. Preostali člani žirije so bili še Tina Vrščaj, Tina Kozin in Aljoša Harlamov. Pet finalistov so izbrali izmed 115 romanov z letnico 2015.

Roman podaja zgodbo o pretresljivem otroštvu
V delu s podnaslovom Avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah bralec srečuje istega dečka in isto usodo, katere nadaljevanje je lahko spoznal že v nekaterih drugih Mazzinijevih romanih, predvsem Kralju ropotajočih duhov. Osrednja oseba je sicer tudi versko blazna babica, ki kar naprej umira, tu pa so še prijateljčki z dvorišča, zagrenjena, večno odsotna mama in strici.

Iz obrazložitve nagrade
Mazzini v avtobiografskem romanu v izmišljenih slikah podaja pretresljivo zgodbo o odraščanju psihično in fizično zlorabljenega, zapostavljenega otroka. Občuteno, toda nepatetično in nemoralizatorsko demitizira otroštvo kot zlato dobo življenja, hkrati pa izpostavi temeljno, formativno vlogo, ki jo ima v življenju posameznika. Avtor spretno preigrava avtobiografske in fikcijske elemente, romaneskne in kratkoprozne značilnosti, rahlja in topi meje med njimi, pri čemer njegova pripoved ves čas ostaja – čista literatura. Pisanja romana se je lotil ne naivno in analitično, ter pokazal pretanjen posluh za dovršeno kompozicijo, ki jo zna prilagajati naravi vsakokratne zgodbe.

Nagrada ga je presenetila
Kot je za STA povedal Mazzini, sta ga uvrstitev med peterico nominirancev in nagrada presenetili ter razveselili, tudi zato, ker se je pri svojih letih prvič znašel med peterico. Še bolj pa se je nagrade razveselil zato, ker je ob pisanju Otroštva, tega je pisal zadnji dve leti, vzporedno, da si je predahnil, pisal še nekaj bolj veselega, mladinski roman Zvezde vabijo, za katerega je letos prejel nagrado modra ptica. To nagrado podeljuje Mladinska knjiga.
Pisatelj, kolumnist in scenarist Mazzini je bil med deseterico za kresnika leta 2011 z Nemško loterijo, leta 2014 s Palomo negro in lani z Izbrisano.

Kristian Eric Šipek

Leave a Reply