Mileni Zupančič zlato državno priznanje

Predsednik republike Borut Pahor je odlikoval igralko Mileno Zupančič z zlatim redom za zasluge za ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti. Ob tem so podelili še tri priznanja.

“V igralskem poklicu nisi sam nikoli popolnoma zaslužen za uspeh, vedno so okoli tebe mnogi sodelavci,” je v zahvali dejala Milena Župančič.

Predsednik republike Borut Pahor jo je poleg že naštetega odlikoval še za prepoznavnost njenega opusa v mednarodnem prostoru in zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti.

Župančičeva je ena najbolj prepoznavnih slovenskih dramskih in filmskih igralk, ki je svoje začetke tlakovala v Mestnem gledališču ljubljanskem in Slovenskem mladinskem gledališču, najdlje pa je bila članica ansambla ljubljanske Drame.

Pahor bo državno odlikovanje red za zasluge za vrhunske znanstvene dosežke na področjih eksperimentalne fizike delcev in tehnološkega razvoja ter prispevek k uveljavljanju slovenske znanosti v mednarodnih raziskavah, vročil tudi skupini slovenskih znanstvenikov, ki sodelujejo v eksperimentu Atlas v Evropskem laboratoriju za fiziko delcev CERN v Švici.

Nenazadnje bo častno odlikovanje prejel še Jožef Smej, in sicer za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev.

Medaljo za zasluge pa bo vročil Trubarjevemu antikvariatu za visoko strokovno delo pri zagotavljanju dostopnosti knjig in prispevek k bralni kulturi.

milena

Uroš Kotnik
Foto: delo.si, dolenjskilist.si

Leave a Reply