Misija uspela: Lenarčič je doma!

Slovenski pilot Matevž Lenarčič je po skupno že tretjem uspešnem letu okrog sveta včeraj varno pristal na portoroškem letališču.

Vrnil se je z 42.000 kilometrov dolge poti okrog sveta, ki jo je začel 25. marca. Na poti je pridobival podatke o globalnem onesnaževalcu – črnem ogljiku. Pomemben del opreme je bil zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili.

Njegova pot se je tokrat pričela v Sečovljah, od koder je najprej poletel na jug Španije, nato prek Zelenortskih otokov prek Atlantika na Karibe, sledil je let do Floride, prek ZDA je nato z dvema postankoma odletel na Havaje, od tam pa prek Tihega Oceana do jugovzhodne Azije. V naslednjem koraku je prek Indijskega oceana odletel do Šrilanke, pot pa nato nazaj do Portoroža nadaljeval prek Združenih arabskih emiratov in Egipta.

Tudi tokratna odprava je bila del programa GreeLight WorldFlight, v okviru katerega je Lenarčič leta 2012 že opravil prvo pot okoli sveta, leta 2013 pa še polet na Severni tečaj.

S projektoma so dokazali, da kombinacija razvojne dejavnosti in ultralahkega letala prinaša novo paradigmo za merjenje črnega ogljika na decentraliziran, preprost in relativno poceni način.

lenarcic

Uroš Kotnik
Foto: svet24.si, arhiv

Leave a Reply