Mlada družina šimpanzov vabi na ogled v ZOO

V ZOO vas vabi povečana družina šimpanzov. Trenutno jih je pet: babica Mojca, mama Neža, oče Boris ter Nika in novorojenka Leona. Leona je bila rojena konec marca, včeraj pa prvič predstavljena javnosti. V Zoo so želeli, da najprej starša v miru sprejmeta in spoznata novorojenko ter se izkažeta kot skrbna starša. Leona je bila v prvih mesecih tudi močno dovzetna za različne bolezni, ki zlasti razsajajo spomladi in ki bi jih lahko prinesli obiskovalci. Tri mesece stara, v toplem in varnem naročju pri mami Neži, pa sedaj že zvedavo gleda v svet in se veseli novih srečanj.

Šimpanzi

Neža, rojena pri nas marca leta 1998 in Boris, rojen novembra leta 1987 v ZOO Krefeld, k nam pa je prišel iz ZOO Zagreba, sta konec marca postala starša. Neža, ki je sicer zelo samosvoja in se rada umakne iz skupine, se je močno navezala na Borisa, ki je miren in nežen samec. V ZOO Zagrebu je bil tudi dober oče. Neža je skrbna in ljubeča mama dojenčice Leone, ki večino časa pri njej sesa mleko in spi v njenem naročju. Neža Leono s ponosom in rada pokaže oskrbnikom, da jo lahko na servisnem hodniku skozi mrežasto ograjo pobožajo po glavi, nadzirajo njeno rast in napredek ter zdravstveno stanje. Kot pozoren oče se je izkazal tudi Boris, ki ju stalno spremlja s pogledom, boža Leono in Neži natančno neguje kožuh. Skupaj spijo v gnezdu na polici, med seboj si Boris in Neža delita hrano. Flora pa se že oglaša in na ta način pogovarja s starši.

Kar nekaj let je bilo treba čakati na rezultate genetskih raziskav krvi šimpanzov iz evropskih živalskih vrtov, ki so potekale na Danskem. Raziskave so potrdile, da naše samice pripadajo zahodni podvrsti šimpanzov. Zato se je za njim najbolj primernega partnerja izkazal samec Boris, saj pripada isti podvrsti in je genetsko zelo pomemben za nadaljevanje populacije te podvrste šimpanzov v živalskih vrtovih. K nam je prišel spomladi leta 2015 iz Zagrebškega živalskega vrta. Postopoma smo ga seznanjali z vsako samico posebej. Še prav posebej sta se spoprijateljila z Nežo, mi pa smo nestrpno čakali mladiča.

V ZOO Ljubljana je trenutno pet šimpanzov. Babica Mojca je skupaj z vnukinjo Niko ločena od srečne družinice, saj se je izkazala za preveč posesivno in ljubosumno. Vse šimpanze bomo ponovno skušali združiti v enotno skupino, ko bo Leona malo zrasla.

V mesecu juniju smo prenovili njihovo domovanje. Zamenjali smo stenske obloge, tlake ter plezala in igrala. Mlada družina bo od danes naprej spoznavala prenovljeno okolje in verjamemo, da jim bo zelo všeč. Leona pa se bo lahko učila plezalskih spretnosti na novih igralih, ko bo še malo zrasla, saj se trenutno tesno drži svoje mame Neže in je še premajhna za samostojno raziskovanje.

Leona je bila prvič predstavljena javnosti včeraj, saj smo želeli, da najprej starša v miru sprejmeta in spoznata novorojenko ter se izkažeta kot skrbna starša. Leona je bila v prvih mesecih tudi močno dovzetna za različne bolezni, ki zlasti razsajajo spomladi in ki bi jih lahko prinesli obiskovalci. Tri mesece stara, v toplem in varnem naročju pri mami Neži, pa sedaj že zvedavo gleda v svet in se veseli novih srečanj.

Leave a Reply