Mladi podjetnici uspelo svoje znanje deliti tudi na Kitajskem

Petri Škarja je že pri petindvajsetih uspel veliki met – predavati v Šanghaju in izdati knjigo v kitajskem jeziku. Pri tem je še posebej zanimivo, da jo je na Kitajsko povabil gospod, ki jo je »poslušal« na enem izmed njenih predavanj, kljub temu, da ni razumel niti besede slovensko. Prepričala ga je njena energičnost in srčnost. Tudi pri knjigi je bila ključna Petrina energičnost. Kako bi sicer lahko v nekaj urah prilagodila vsebino kitajskemu trgu? Pa je uspela, ker se drži priljubljenega slogana Just do it. 

Morda skodrane predavateljice s hecnim priimkom, zaljubljene v naravo in potovanja, kot se Petra sama predstavi, še ne poznate. Zelo verjetno pa ste že slišali za njeni knjižni uspešnici Česar nas niso naučili v šolah in Ameriški milijonarji so spregovorili, ki ju je nadgradila s predavanji oziroma delavnicami, s katerimi potuje po celi Sloveniji. Kaj Sloveniji, pravkar se je vrnila s Kitajske! Na enem izmed njenih predavanj je namreč navdušila gospoda Dana Anderssona, lastnika podjetja Learning Enterprises Organisation Ltd. (LEO) iz Velike Britanije. Kljub temu, da ni razumel niti besede, se je v hipu odločil in jo povabil v Šanghaj. Energija, ki jo Petra izžareva na svojih predavanjih in odziv na obrazih poslušalcev mu je povedal več kot vse besede.

Petra predava

Cenzurirano predavanje pred 3000 poslušalci, pa tudi vznemirljivo prvo solo potovanje, najlepši hotel na svetu, trema pred nastopom, prva predstavitev v angleškem jeziku, največji oder ter vse luči in oči 🙂 uprte v Petro, bodo zagotovo prelomnica na njeni podjetniški in življenjski poti. »Iz te izkušnje sem se tudi sama mnogo naučila,« pravi Petra in nadaljuje: »Kitajska me je presenetila s cenzuro, ki je moje predavanje precej okrnila. Pravila o tem, kaj lahko in česa ne smem omenjati so zelo stroga. In ko sem dojela, da ne smem uporabljati besed, kot so Amerika, Facebook, Google, da ne smem uporabljati političnih izrazov, ne govoriti o svobodi in še in še, sem se vprašala: O čem lahko govorim? Kako naj izvedem predavanje Ameriški milijonarji so spregovorili, če pa večine misli ne smem deliti s poslušalci?« Kljub temu je predavanje izpeljala z odliko. Edino, za kar ji je malo žal je to, da zaslepljena od mnogih luči in precej oddaljena od mladih Kitajcev (zaradi velikega odra), ni uspela zaznati njihovih odzivov. »To pa je nekaj, kar se mi zdi zelo pomembno. Na domačih predavanjih, kjer se nas običajno zbere med 50 in 100 je ta stik vedno vzpostavljen. Vsak lahko brez zadrege postavi vprašanja, kar se mi zdi zelo pomembno, saj le na ta način vsi pridobimo«.

Tudi pri knjigi se je zataknilo, ko so ji povedali, kakšne teme in katere besede so na Kitajskem prepovedane. Takrat je ugotovila, da je sporna tako rekoč celotna vsebina. »Enostavno ni bilo druge rešitve, kot da se v hotelu usedem za računalnik, zberem misli in grem v akcijo, če želim knjigo izdati v sanjski nakladi. Take priložnosti res nisem smela zamuditi«, pripoveduje Petra o kitajski inačici knjige, ki bo ravno te dni izšla. Še dobro, da se je marsičesa o podjetništvu že naučila :).

Petra1

Srčna predavateljica je svojo pot začrtala že zgodaj. Kljub odličnemu uspehu v gimnaziji, si je še pred dvajsetim letom izbrala svobodo in se odločila za podjetništvo. Prve izkušnje je nabirala s trženjem finančnih produktov in kmalu doživela šok. Punca, navajena dobrih ocen in pohval je bila med najslabšimi tržniki v podjetju! Tako je že pri prvem podjetniškem projektu ugotovila, da ji odlične ocene ne pomagajo kaj dosti in se prvič vprašala: »Česa me niso naučili v šoli, a bi nujno potrebovala na delovnem mestu in pozneje v podjetništvu? Kje naj poiščem znanje in kaj sploh moram znati, če želim biti podjetnica?« Petra je našla odgovore in tako je nastala knjiga, da bi tistim, ki razmišljajo o podjetništvu ali so na začetku svoje poti, prihranila precej časa in tudi kakšno grenko izkušnjo. Napisala je knjigo Česar nas niso naučili v šolah.

Druga knjiga je bila napisana v nekaj dneh. Z razlogom. Petri se je po prihodu z izobraževalnega potovanja v Ameriki zrušil svet. Razšla se je z dolgoletnim partnerjem in čez noč ostala brez ljubezni, brez fanta, brez novo zgrajene hiše, brez denarja oziroma z dolgovi, ter brez sanj in načrtov. Po neprespani noči in jutranjem sprehodu je zbrala misli in poiskala odgovore na ključna vprašanja: Kaj znam? Kaj lahko naredim, da bom čim prej zaslužila? Kaj potrebujem za to? Kdaj lahko izvedem načrt in kdo mi lahko pri tem pomaga? Rezultat: Čez pet dni je bila napisana knjiga, ki je zdaj prevedena (in cenzurirana) tudi v kitajščino Ameriški milijonarji so spregovorili. »Prvič v življenju sem začutila, da živim slogan Just do it, kot so me naučili na potovanju v Ameriki. In zdaj jaz na delavnicah učim druge (mlade?), kako naj pristopijo k ljudem. Naj ne čakajo, da jih bo kdo našel, odkril. Sami morajo biti proaktivni, naj gredo v akcijo. Just do it.«

Petra2

In kakšni so Petrini načrti za naprej? »Želim si več nasmejanih obrazov, bolj srečnih in svobodnih ljudi, več pogovorov o rešitvah in ne težavah na kavicah, več pozitivnih informacij na vsakem koraku, bolj podporno okolje za vse kreativce, ustvarjalneže, podjetnike in podjetne ljudi. V pripravah je že tretji dogodek 500 podjetnic in tudi nova knjiga bo kmalu izšla«.

Leave a Reply