Mladi Slovenec z rešitvijo Rubikove kocke v zgolj 6,9 sekunde postal mednarodni prvak

Staš Zupanc je zmagovalec mednarodnega prvenstva v hitrostnem reševanju Rubikove kocke Ljubljana Open 2016, ki ga je gostil madžarski kulturni center Balassijev inštitut v Ljubljani.

Za rešitev Rubikove kocke je potreboval zgolj 6,9 sekunde, pri čemer je povprečje njegovih petih poskusov znašalo 8,55 sekunde.

Poleg reševanja klasične Rubikove kocke, ki deluje po sistemu 3×3, so se udeleženci pomerili tudi v zlaganju kock od 2×2 do 7×7. Poleg tega so se preizkusili še v sestavljanju v kategorijah megaminx, pyraminx, skewb, Rubik’s Clock, kocko 3×3 pa so nenazadnje reševali tudi z zavezanimi očmi ter z eno roko.

Zupanc je zmagal tudi v kategorijah 2×2 ter 3×3 z zavezanimi očmi, udeleženec z zmagami v največ kategorijah pa je bil Mattia Furlan iz Italije, ki je najboljši rezultat dosegel v štirih kategorijah.

Njegov osebni rekord v hitrostnem reševanju Rubikove kocke, ki ga je dosegel na tekmovanju Euro 2016, sicer znaša 6,06 sekunde, s čimer po podatkih Svetovnega združenja za kocko (World Cube Association) trenutno zaseda 26. mesto na svetovni lestvici.

Absolutni svetovni rekord v hitrostnem reševanju Rubikove kocke pa ima Nizozemec Mats Valk, ki je za rešitev uganke potreboval le 4,74 sekunde.

Uspeli poizkus naskakovanja svetovnega rekorda iz letošnjega leta si lahko ogledate v spodaj priloženem video posnetku.

Uroš Kotnik
Foto: i1os.com

Leave a Reply