Mladi slovenski raziskovalci na prestižnem tekmovanju v ZDA pometli s konkurenco

Sonicell, ekipa mladih slovenskih raziskovalcev z različnih fakultet, združena pod okriljem Kemijskega inštituta v Ljubljani, je na prestižnem tekmovanju iGEM čez veliko lužo zasedla odlično prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka (ang. Foundational advance).

Priznano tekmovanje za mlade raziskovalce, katerega se ga je letos v Bostonu udeležilo rekordnih tristo ekip, je potekalo med 27. in 31. oktobrom.

Slovenski raziskovalci so se nanj prijavili v sodelovanju s Kemijskim inštitutom v okviru sklada Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti, ki združuje mlade nadobudneže z izvirnimi idejami.

Ekipa pod vodstvom prof. dr. Romana Jerale se je tokrat lotila enega največjih izzivov sintezne biologije; uspelo jim je namreč povečati hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund. S tem so zasedli prvo mesto v kategoriji temeljnega napredka (ang. Foundational advance).

“Želimo si, da bi podobno lahko vplivali na celice v možganih, s čimer bi morda pomagali bolnikom s parkinsonovo boleznijo, ki ne potrebujejo operacije, ali da bi sprožili hitro izločanje inzulina, kar bi v prihodnje lahko pomagalo sladkornim bolnikom,” pojasnjuje mentor slovenske ekipe.

“Čeprav tokrat nismo osvojili velike nagrade, kar nam je uspelo že trikrat do zdaj, smo vseeno vsaj po mojem mnenju dosegli največji znanstveni preboj do zdaj na tem tekmovanju. In prvo mesto na področju razvoja temeljev te znanstvene veje je odličen dosežek,” pa za konec še dodaja dr. Jerala.

22

Uroš Kotnik
Foto: law.scu.edu

Leave a Reply