Mobilna aplikacija “Veš, kaj ješ” za preudarnejšo izbiro živil

Da bodo odločitve pri nakupu živila lažje in izbira primerna, so na Zvezi potrošnikov Slovenije razvili brezplačno mobilno aplikacijo, ki je enostavna in primerna tudi za manj vešče uporabnike sodobne tehnologije.

Aplikacijo so razvili v okviru programa Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. “Dobro se zavedamo, da je poleg formalnega izobraževanja pomembno tudi neformalno izobraziti mlade kot bodoče kritične potrošnike in tudi kot starše, ki bodo svoje navade prenašali naslednji generaciji,” je pojasnila vodja sektorja za obvladovanje nalezljivih bolezni, hrano in okolje na ministrstvu Marjeta Recek.

S projektom so se po eni strani želeli osredotočiti predvsem na slovenske mladostnike, saj so prav mladi največkrat glavna tarča oglaševanja izdelkov, ki vabijo z atraktivnimi oglasi in embalažo. Aplikacija naj bi tako predstavljala dober način za bolj trezen pristop k nakupovanju.

Da je uporaba zares enostavna je potrdila prehrambena strokovnjakinja Tanja Pajk Žontar iz mladinske organizacije Brez izgovora Slovenija: “Mobilna aplikacija potrošnikom ponuja možnost, da na hiter in na preprost način preverijo prehranski profil izbranega živila in to tam, kjer informacijo dejansko potrebujejo, v trgovini.” Aplikacija bo uporabniku tako na primer takoj posredovala podatke, ali določeno živilo vsebuje malo, srednje ali veliko vsebnost maščob, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, soli in prehranskih vlaknin.

Aplikacija vsebuje še dva nadvse uporabna vsebinska sklopa – “Teorija” ter “Sladkorčki” – v katerih je zbranega nekaj osnovnega, teoretičnega znanja o uravnoteženi prehrani in zdravem življenjskem slogu.

hranaUroš Kotnik
Foto: horriblehousewife.com

Leave a Reply