Mobilna aplikacija za boljše razumevanje muzejskih razstav

V newyorškem Guggenheimovem muzeju so za razstavo ameriškega umetnika Jamesa Turrela uvedli novo mobilno aplikacijo, ki vsebuje vrsto multimedijskih vsebin.

“Gre za uporabnikom dostopne tako v muzeju kot doma ter pripomorejo k boljšemu razumevanju muzejskih razstav in same zbirke,” sporočajo iz muzeja.

Mobilna aplikacija služi bolj kakovostno vodenemu doživljanju umetniških razstav. (foto: bookingadvisor.com)
Mobilna aplikacija omogoča bolj vsestransko in kakovostno doživljanje umetniških razstav. (foto: bookingadvisor.com)

Aplikacija tako uporabnikom ponuja barvne reprodukcije, obširne informacije o posameznih umetniških delih in razstavah, pa tudi video in avdio vsebine. V dotični razstavi Jamesa Turrela je na voljo tudi video intervju z umetnikom ter video posnetek, na katerem kurator razstave spregovori o Turrellovem delu. Poleg tega video intervjuji z osebjem, ki je razstavo postavljalo, razkrivajo, kako zahtevna je bila postavitev Turrellove “site-specific” instalacije z naslovom “Aten Reign”.

“Guggenheimova aplikacija je predvsem izobraževalno orodje, ki bo pripomoglo k boljšemu razumevanju stalnih zbirk in občasnih razstav v muzeju po svetu,” razlaga Richard Armstrong, direktor muzeja in Guggenheimove fundacije.

Uporabniki se lahko ne nazadnje preko mobilne aplikacije seznanijo tudi s samim poslopjem muzeja, zgrajenega po načrtih svetovno poznanega ameriškega arhitekta Franka Lloyda Wrighta, ter pridobijo vse ostale informacije o muzeju. Slednje so dostopne v petih jezikih: angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in španščini. Aplikacija je z informacijami prijazna tudi do ljudi s posebnimi potrebami.

Uroš Kotnik

Leave a Reply