Mobilna aplikacija za poznavanje pravic potrošnika

Spoštovani potrošniki, če doslej ob nakupovanju izdelkov oziroma koriščenju storitev niste poznali (vseh) svojih pravic, vam bo sedaj v pomoč mobilna aplikacija Potrošnikov SOS.

Gre za brezplačno aplikacijo, razvito s strani Evropskega potrošniškega centra, ki ponuja informacije o pravicah potrošnikov pri nakupih v trgovini tako v Sloveniji kot v drugih državah EU.

Kako si jo zagotoviti? Potrošniki si jo za zdaj na mobilne telefone lahko naložijo le prek spletnih trgovin Google Play in Windows Store, v prihodnjih tednih pa bo na voljo tudi v trgovini iStore.

Dobra novica za potrošnike, ki bodo ob nakupovanju odslej seznanjeni z vsemi pravicami. (foto: socialwizz.com)
Dobra novica za potrošnike, ki bodo ob nakupovanju odslej seznanjeni z vsemi pravicami. (foto: socialwizz.com)

“Aplikacija se osredotoča na težave v trgovini, saj je to še vedno glavnina vseh problemov, ki jih dobi Evropski potrošniški center, pa tudi ZPS. Od 60 do 70 odstotkov vseh problemov z uveljavljanjem pravic namreč nastane pri nakupih v trgovini,” razloži Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Potrošnikov SOS je razdeljen na dva dela: na predstavitev pravic potrošnikov v Sloveniji in v EU-ju, do konca meseca, ko bo Slovenija gostila evropsko košarkarsko prvenstvo, pa bo na voljo tudi angleška različica. Pri razvoju aplikacije niso pozabili niti na slepe in slabovidne, saj so storitev opremili še z zvočnim zapisom vsebine.

Poleg tega je v načrtu tudi priprava videa, ki bo uporabo aplikacije omogočal tudi gluhim in naglušnim. Za slednje bodo skupaj s slepimi in slabovidnimi organizirali še delavnice s praktičnim prikazom namestitve in delovanja brezplačne aplikacije.

Uroš Kotnik

Leave a Reply