Morje kot življenje

Likovni umetniki iz Izole so se v kulturno društvo povezali že leta 1975. Leta 1976 so se vključili v Zvezo likovnih skupin Slovenije, leta 1996 pa ustanovili društvo LIK. Danes v okviru tega društva delujejo tri skupine: za moderno slikarstvo, za klasično slikarstvo in za keramiko. Člani društva večkrat presenetijo tudi z različnimi nenavadnimi, duhovitimi in inovativnimi instalacijami, ki jih ustvarjalno umestijo v galerijski prostor, pa tudi na ulice, trge in ob obalo.

notr1

V oktobru si lahko v Mestni knjižnici ogledate nekatere izdelke iz keramike, siporeksa in stirodura, ki so nastali v okviru skupnega slikarsko kiparskega likovnega projekta Morje kot življenje. Celotna razstava je bila do nedavnega na ogled v izolski galeriji Alga. V vitrini ustvarjalnosti v knjižnici so svoja dela razstavili Milenka Arsenov, Dragana Dada Čurin, Zorko Dežjot, Oskar Jogan, Snežica Krajnc in Edo Lesjak.
Edo Lesjak je izdelal keramične doprsne portrete v slogu slikarja Modiglianija, ki jim pridih nežnosti, krhkosti in prosojnosti daje bela glazura. Dva manjša kipca predstavljata ribjo čorbo in deklico, skupina manjših skulptur pa ogromne kipe z Velikonočnih otokov, ki so del svetovne kulturne dediščine. Ustvarjalno se je pošalil tudi na račun turistov. Turista je prikazal kot nekoga, ki se sprehaja s pivom v eni in z mobitelom v drugi roki, pred soncem ga ščitijo sončna očala in slamnat klobuk, pred morjem pa rešilni pas. Milenko Arsenov in Snežico Krajnc so navdihnile morske deklice. Oskar Jogan je v svojem izčiščenem slogu prikazal eleganco ribe. Riba fosil in obmorska eksotika so očarali tudi Dragano Dado Čurin. Zorko Dežjot je z barvami prikazal odseve svetlobe na lupini leščurja in školjke.
Razstavo si lahko obiskovalci ogledate v času, ko je odprta knjižnica.

Špela Pahor

Leave a Reply