mTablet – diagnostično orodje za lajšanje preiskav

Slovensko medicinsko podjetje Mesi je razvilo večstransko diagnostično orodje, ki ga zdravniki in medicinske sestre upravljajo kar preko tablice in omogoča enostavnejši vpogled v bolnikovo zdravstveno stanje. Sčasoma bi lahko pomenil tudi odpravo debelih, nepreglednih kartotek.

Foto: www.mesimedical.com
Foto: www.mesimedical.com

Podjetje so ustanovili srčno-žilni kirurg Matjaž Špan ter elektroinženirja Jakob Šušteršič in Tomo Krivc. S tablico mTablet je podjetje nanizalo še en biser na vrvici svojih uspehov – proslavili so se namreč že z merilnikom gleženjskega indeksa, ki na hiter in enostaven način pomaga odkrivati morebitne težave s cirkulacijo krvi.

Naprava deluje tako, da si na zaslonu tablice tisti, ki opravlja pregled, izbere bolnika in nato še meritve, ki jih želi opraviti. Diagnostično orodje nato namesti na bolnika in merjenje se začne. Rezultati merjenja se izpišejo na zaslonu in se samodejno shranijo v bolnikov profil. Podatkovna baza se posodablja sproti, tako da lahko zdravnik do informacij na svojem računalniku dostopa takoj, ko sestra v drugem prostoru opravi meritve.

Prav zaradi tega, ker se podatki shranjujejo neposredno v bazo podatkov, bi mTablet lahko pripomogel k temu, da bi zdravstvene kartoteke, s katerimi je veliko dela, postale preteklost.

Martina Drobne

Leave a Reply