Muzeji stopili skupaj v podporo muzeju solinarstva

Pomorski muzej Sergej Mašera iz Pirana se je soočil z ukinitvijo letnega financiranja s strani države. Ta je to storila brez pojasnila, zato muzej podporo prejema z vseh strani.

Država je Muzej solinarstva prikrajšala za 19.400 evrov letno, kar pomeni da muzej ne bi mogel upravljati Krajinskega parka sečoveljske soline, tržil muzejsko sol, pridobival denar od vstopnin in tako ustvarjal lasnih prihodkov.

Da bi lahko muzej solinarstva še naprej razstavljal in ohranjal del naše kulturne dediščine, so v podporo muzeju stopili Narodni muzej, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Gorenjski muzej, Posavski muzej Brežice, Tehnični muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Belokrajinski muzej Metlika in Fakulteta za humanistične vede (FHŠ) Univerze na Primorskem.

Obiskovalce muzeja bodo tako vsak dan pričakali prostovoljci, torej muzejski delavci z vse Slovenije, tako konservatorji kot direktorji muzejev. Namen je ohranjati kulturno dediščino in obiskovalce opomniti, kako pomembni so muzeji. Prostovoljci bodo na voljo obiskovalcem in medijem, ki se bodo želeli poučiti o Muzeju solinarstva ali muzejih, v katerih opravljajo svoje delo.

1Lučka Bajs
Foto: www.kpss.si

 

Leave a Reply