V Avstraliji odkrili najstarejši mineral

Znanstveniki so na vzhodu Avstralije v pokrajini Jack Hills odkrili kristal, ki je potrjeno tudi najstarejši kos Zemlje in dokazuje, da se je naš planet začel ohlajati prej kot so domnevali.

Kos minerala, imenovanega cirkon, je star 4,4 milijarde let in velja za najstarejši kos Zemlje, hkrati pa služi kot dokaz, da se je naš planet začel ohlajati kmalu po nastanku, in sicer že okoli 100 milijonov let po njem.

oldest
Odkritje kristala je odprlo številna nova vprašanja.

Naš planet je bil namreč ob rojstvu le krogla staljene magme, ki se je počasi začela ohlajati in s tem ustvarila pogoje za življenje. Odkritje kristala je zato odprlo številna nova vprašanja, znanstveniki pa zdaj domnevajo, da bi lahko tudi življenje na Zemlji obstajalo prej, kot so sprva mislili.

Tako staro odkritje dela zemeljske skorje je res neverjetno, saj zemeljskih površin iz pradavnih časov na našem planetu skoraj ni več, vsi do zdaj odkriti deli pa so stari “le” približno sto milijonov let. Tudi omenjeni mineral je bil sicer združen z novejšimi materiali, a ga je znanstvenikom uspelo uspešno ločiti.

jack_hills
Pokrajina Jack Hills leži v vzhodni Avstraliji in je eden najstarejših delov našega planeta.

Lučka Bajs
Foto: earthobservatory.nasa.gov, myfox8.com

Leave a Reply