Na Dunaju predstavili prvi prototip letečega avtomobila

Leteči avtomobil je v sanjah mnogih. Pojavlja se v upodobitvah sveta v prihodnosti, kjer je zrak okrog mest poln teh naprav, ki švigajo mimo kot blisk. Slovaško podjetje je uresničitvi teh sanj prišlo neverjetno blizu. Razkrili so namreč prvi prototip letečega avtomobila.

Foto: AeroMobil
Foto: AeroMobil

Na festivalu Pioneers Festival na Dunaju je 29. oktobra letos širša javnost prvič uzrla delujoč prototip letečega avtomobila. Podjetje AeroMobil mu je dalo futurističen izgled, za izdelavo pa naj bi porabili zgolj 10 mesecev.

Leteči avtomobil, imenovan AeroMobil 3.0, je kljub krilom še vedno lahko avtomobil. Njegova krila so premična in ko so zložena ob trup, se je mogoče z njim voziti po cesti kot z vsakim drugim vozilom. Za delovanje kot običajen avto potrebuje bencin.

Če so krila AeroMobila 3.0 zložena, deluje kot vsak drug avtomobil. Foto: AeroMobil
Če so krila AeroMobila 3.0 zložena, deluje kot vsak drug avtomobil. Foto: AeroMobil

V cestni obliki dosega hitrosti do 160 kilometrov na uro, v zraku pa je lahko še za 40 kilometrov na uro hitrejši. Za vzletanje potrebuje 250 metrov steze, za pristajanje pa 50.

Čeprav je prototip že zelo blizu končne verzije, AeroMobil 3.0 potrebuje še nekaj testiranj in popravkov, da bo nared za trg. Informacije o tem, kdaj se bo v letečem avtomobilu popeljal vsak, še niso znane.

Martina Drobne

Leave a Reply