Na Finskem so se odločili zmanjšati število prometnih nesreč z jeleni

Na Finskem se vse pogosteje dogajajo prometne nesreče, v katere so vključeni jeleni, ki želijo prečkati prometno cesto. Ob trčenju jo pogosto slabše odnesejo prav nemočne živali, zato so se jim odločili pomagati na neobičajen način.

Nesreč, v katere so vključeni jeleni, je v deželi na severu Evrope vsako leto med 3000 in 5000, saj jih vozniki preprosto spregledajo. Ljudje, ki jim ni vseeno, so jim že večkrat poskušali pomagati postati bolj vidni, a do sedaj neuspešno. Nekajkrat so jim poskusili na rogove prilepiti svetleče trakove, ki pa so jelene motili, zato so si jih ti pogosto želeli kar sami odstraniti.

Zdaj pa so se odločili njihove rogove poškropiti s svetlečim pršilom, ki se v soju luči močno blešči in jelenov ne moti. Terstirajo pa kar dve pršili, saj jih najbolj skrbijo nizke temperature, zaradi katerih še ne vedo, koliko časa bi razpršilo pravzaprav delovalo in zato želijo ugotoviti, katero je bolj odporno.

Finland Fluorescent AntlersDo zdaj so s pršilom poškropili rogove dvajsetih jelenov in če se bo pršilo izkazalo za učinkovito, bodo lahko na ta način pomagali od 200.000 do 300.000 jelenom, ki poseljujejo predvsem severni del Finske, Laponsko.

Lučka Bajs
Foto: huffingtonpost.com

Leave a Reply