Na IJS-ju razvili mali EKG, ki stanje srca sporoča pametnemu telefonu

Raziskovalci Instituta “Jožef Stefan” (IJS) so razvili prenosni medicinski pripomoček za trajno in natančno spremljanje srčnega ritma, ki podatke redno sporoča na mobilni telefon.

SAVVY EKG je miniaturna naprava z EKG-senzorjem za trajno in natančno spremljanje srčnega ritma ter opredelitev morebitnih odmikov od normalnega, je na novinarski konferenci dejal vodja inovacijske in razvojne skupine za merilnik na IJS-ju Roman Trobec, sicer z odseka za komunikacijske sisteme.  “Gre za osebno medicinsko napravo, kar pomeni, da k zdravniku pridete z izvidom in mu s tem olajšate delo,” je povedal Trobec. Predstavlja celovito rešitev za kronične bolnike, za športnike, za starejše in za ljudi z dejavnim življenjskim slogom, ki želijo sami spremljati svoje počutje.

Prek brezžične povezave z aplikacijo na uporabnikovem pametnem telefonu naprava omogoča samostojne in zanesljive meritve EKG, so sporočili z IJS-ja. Foto: IJS
Prek brezžične povezave z aplikacijo na uporabnikovem pametnem telefonu naprava omogoča samostojne in zanesljive meritve EKG, so sporočili z IJS-ja. Foto: IJS

Jedro sistema predstavlja majhna in lahka napravica dolžine 10 centimetrov in teže 22 gramov, ki se pritrdi na kožo s pomočjo standardnih samolepljivih elektrod. Naprava meri EKG uporabnika z visoko ločljivostjo, zato je primerna tudi za klinično uporabo.

Izmerjeni EKG se prek brezplačne mobilne aplikacije MobECG prikazuje in shranjuje v uporabnikovem pametnem telefonu za poznejšo natančnejšo obdelavo. Uporabnik lahko sam izdela poročilo v obliki zapisa EKG in ga pošlje svojemu zdravniku ali skrbnikom.

En teden z enim polnjenjem
Merilnik je večfunkcijski, saj meri tudi intenzivnost gibanja in temperaturo uporabnika, kar omogoča zanesljivejše napovedi in ambientalno inteligenco. Naprava lahko z enim polnjenjem vgrajene baterije deluje več kot sedem dni, hkrati pa je preprosta za uporabo in enostavna za vzdrževanje in čiščenje.

Osebni merilnik EKG je po trditvah IJS-ja v svetovnem merilu pomembna tehnološka inovacija za dolgotrajno spremljanje delovanja srca. Ob posvetu z zdravnikom omogoča spremljanje delovanja srca in s tem zgodnje odkrivanje težav in uvajanje ustreznih preventivnih ukrepov.

Inovacijo so raziskovalci IJS-ja izvedli v obliki medicinsko certificiranega tržnega izdelka SAVVY EKG skupaj z gospodarskim partnerjem, podjetjem Saving. Kot je ob tem še dodal Trobec, brez investicije takšnega proizvoda ne bi mogli narediti.

Sonja Kolarič

Leave a Reply