Na Kanin ponovno s kabinsko žičnico

Obnovitvena dela na krožni kabinski žičnici na našem edinem visokogorskem smučišču se bližajo h koncu. Januarja 2013 sta zaradi dotrajanosti v dolino zgrmeli dve, k sreči prazni, kabini žičnice. Vse od takrat se je smučišču Kanin in bovškemu turizmu slabo pisalo, smučišče so zaprli, vse ostale smučarske naprave prav tako niso obratovale, hotel Kanin v Bovcu so pričeli uničevati vandali, svoja vrata so kot po tekočem traku zapirali gostinski lokali in ostali hoteli. Sedaj se Bovcu in smučišču Kanin obetajo boljši časi, hotel so pričeli obnavljati, v novi smučarski sezoni bodo obratovale vse smučarske povezovalne naprave: s kabinsko žičnico se bodo prvi obiskovalci zapeljali na vrh Kanina že v prvih avgustovskih dneh, štirisedežnica Prevala, trisedežnica Skripi in dvosedežnica Graben pa bodo pripravljene za uporabo v prihajajoči smučarski sezoni.

kanin1
Montiranje kolesnih baterij je bilo na zahtevnem terenu mogoče zgolj s pomočjo helikopterja. (foto: Kaskader)

Po neredni dostavi delov iz Francije so se sedaj dela vendarle končala
Rok za dokončanje del je bil sprva predviden za 1. julij, vendar so se dela, zaradi neredne dobave sestavnih delov s strani francoskega podjetja Poma, zavlekla še v julij. Francozi so dele pošiljali za teden dni vnaprej, vendar se je velikokrat zgodilo, da z načrtom predvideni deli niso vselej prihajali v pravem roku. Prestavitev konca obnove ter dodatne stroške pa so povzročile še nekatere ugotovljene poškodbe, ki so nastale med montažo, in za katere je francoski proizvajalec zahteval, da jih delavci Kaskaderja pred zagonom odpravijo. “O nerazumljivo počasni in neredni dobavi rezervnih delov iz Pome smo obvestili tudi veleposlaništvo. Kar se pa tiče dodatnih nastalih stroškov zaradi poškodb pa upam, da bo to država razumela in priskočila na pomoč z dodatnimi sredstvi, ” je za Delo dejal Jože Duhovnik, vodja sanacije naprav na Kaninu. Dodal je še, da je z delom delavcev družbe Kaskader sicer zelo zadovoljen. Duhovnik je dejal, da bodo stroški obnove presegli 6 milijonov evrov, iz državnega proračuna so doslej namenili 2,33 milijona, bovška občina je prispevala okrog 250.000, na levji delež pri obnovi stroškov pa računajo na denar iz evropskega proračuna. Z montažno zgornjega kolesa in namestitvijo celotne električne infrastrukture so se dela končala, v teh dneh poteka testiranje z utežmi, zadnja testiranja pa bo opravil Zavod za gradbeništvo Slovenije, ki bo tudi izdal zeleno luč za obratovanje. To bi se naj zgodilo prihodnji teden. Povratna cena bo v poletni sezoni 17 € za odrasle in 12 € za otroke.

Popolnoma prenovljeni hotel Kanin bo odprl vrata sredi leta 2018
Osrednji bovški hotel, ki je zadnja tri leta klavrno propadal in nemalokrat bil tarča vandalov, bo po obsežni prenovi odprl svoja vrata čez dve leti. Z obnovo so že pričeli, najprej bodo obnovili streho, nato sobe (število bodo sicer zmanjšali iz 124 na 100 sob), izgradili bodo center dobrega počutja, tudi ogrevanje bo prijazno okolju. Hotel bo namenjen družinam, velik poudarek bodo dali aktivnemu preživljanju prostega časa in bogati kulinarični ponudbi. “Brez primernih hotelov ne moremo pričakovati kongresnega turizma in na ta način izgubljamo tržne priložnosti. V zadnjem času se premika na bolje, ” ugotavlja Janko Humar direktor LTO Bovec. Po obnovi bo hotel Kanin dosegal štiri zvezdice.

kanin2
Obnovitvena dela na hotelu Kanin so v polnem teku. (foto: Jani Alič/Dnevnik)

Zgornjesoška dolina doživlja preporod
S ponovnim zagonom kaninske žičnice v Posočju pričakujejo še večji razcvet turizma. Na svoj račun bodo prišli tudi lastniki zasebnih sob in hotelov. Pred kratkim je vrata ponovno odprl hotel Alp, hotel Boka je dobil novega lastnika. To bo pravi balzam za bovško občino in seveda turizem. Bovec z okolico namreč živi od obiska domačih in tujih gostov. Pozimi od smučarskih, poleti pa od raftarskih in pohodniških. Kot so za STA povedali na bovški občini, je letošnje poletje še posebno pestro, saj so zaradi rekordnega obiska turistov zasedene prav vse sobe. Le kaj bo torej šele avgusta, ko bo spet zagnana dolgo pričakovana kaninska žičnica?

Kristian Eric Šipek

Leave a Reply