Na slovenskih vlakih naj bi letos začel delovati brezžični internet

Na vlake in postaje Slovenskih železnic prihaja brezžično medmrežje, o svojih kratkoročnih načrtih pravijo v družbi in dodajajo, da kupujejo tudi dvonadstropne vlake in iščejo možnosti za širitev ponudbe za t. i. zadnje kilometre poti. To pomeni, da bi lahko od železnice do službe potovali v taksijih Slovenskih železnic ali vozilih “car sharing“.

Na Slovenskih železnicah so pravijo, da njihovi potniški vlaki lahko dosegajo hitrosti tudi do 160 kilometrov na uro. S takšno hitrostjo lahko na primer vozi vlak ICS med Pragerskim in Mariborom. Nekateri potniški vlaki in lokomotive pa lahko dosežejo hitrosti tudi čez 200 kilometrov na uro. Vendar pa so hitrosti na večini prog v Sloveniji nižje, predvsem zaradi specifičnega terena, geometrijskih značilnosti prog ter drugih značilnosti infrastrukture. V kratkoročnih načrtih razvoja slovenskega železniškega omrežja gradnja proge za velike hitrosti ni predvidena.

V zadnjih letih so bila sicer pri nas izvedena vlaganja v posodobitev infrastrukture. Posodabljajo se odseki prog Divača—Koper, elektrificiran in posodobljen je odsek proge Pragersko—Hodoš, začela se je posodobitev proge Zidani Most—Celje itn. “Od leta 2015 do 2020 tako država načrtuje, da bo vložila v železniško infrastrukturo dve milijardi evrov. Standardi evropskih transportnih koridorjev so namreč dvotirne elektrificirane proge, na katerih je mogoče voziti 160 kilometrov na uro, na teh progah morajo biti zagotovljeni osni pritiski 22,5 tone, po njih morajo voziti vlaki dolžine vsaj 600 metrov itn,” pojasnjujejo na SŽ-ju.

Vse to mora zagotavljati tudi železniška infrastruktura, zato so investicije nujne. Ko bo železniška infrastruktura v celoti posodobljena bo sploh mogoče skrajšati potovalne čase. Pri SŽ pravijo, da najkakovostnejše logistične storitve lahko podjetje ponuja s sodobnimi voznimi sredstvi, sodobno tehnologijo za vodenje prometa ter seveda s kakovostno železniško infrastrukturo.

V Slovenskih železnicah obljubljajo, da bomo že letos na postajah in vlakih brskali po spletu. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Spletna in mobilna prodaja vozovnic
Slovenske železnice so konec lanskega leta objavile mednarodni razpis za izdelavo nove programske rešitve za prodajo vozovnic – Ticketing. Tako bo pred koncem leta mogoče vozovnice kupovati in rezervirati po spletu ter z mobilno aplikacijo. Načrtujejo tudi postavitev avtomatov za prodajo vozovnic.

Potnikom obljubljajo tudi to, da bodo lahko dostopali do spleta na vlakih in postajah v sredini leta. Sprva bo to mogoče le na določenih progah, pozneje pa na vsem slovenskem železniškem omrežju.

Osredotočili so se tudi na t.i. storitve last-mile. V sodelovanju s poslovnimi partnerji iščejo možnosti za širitev ponudbe na prevoze z lastnimi taksiji in z vozili »car sharing«. “Možnosti za razvoj na tem področju je več in jih za zdaj še analiziramo ter se pogovarjamo s potencialnimi partnerji,” pravijo na Slovenskih železnicah.

Sonja Kolarič

Leave a Reply