Nadzorni medicinski laser iz človeške krvi

Znanstveniki michiganske univerze so predstavili medicinski nadzorni laser, katerega nosilna komponenta je človeška kri.

Raziskovalci so na podlagi poglobljenih raziskav ugotovili, da lahko laserski žarek prilagajajo njihovim potrebam tako, da ga spuščajo preko ozkega kanala, napolnjenega s človeško krvjo.

Inovativni laser, ki deluje na osnovi ene najbolj razširjenih bioloških komponent je nadvse uporaben, saj lahko žarek uporabijo bodisi za spodbujanje aktivnosti celic bodisi za odkrivanje manjših sprememb v človeškem telesu. Novi izum je tako že pripravljen za preizkušanje pri zdravstvenem osebju.

“Medicinsko osebje bo s pomočjo novega laserja lažje spremljalo spremembe celic ali območnega tkiva. Uporabna bo tudi pri odstranjevanju rakavih celic, saj je z njo mogoče odkriti tudi najmanjše rakave celice, s čimer bo zdravnikom pomagala pri reševanju človeških življenj,” so prepričani na michiganski univerzi.

Naj dodamo še, da naj bi bil laser v bližnji prihodnosti uporaben tudi pri odstranjevanju rakavih celic, saj je s to metodo mogoče odkriti tudi najmanjše rakave celice.

Uroš Kotnik

Leave a Reply