Nagrada Kresnik v roke Andreju E. Skubicu

Žirija je deset najboljših romanov lanskega leta izbrala med več kot stotimi deli, včeraj pa je izbrala najboljšega med najboljšimi. Kresnika je prejel Andrej E. Skubic za roman Samo pridi domov.

Za letošnjega Kresnika so se potegovala znana pisateljska imena Evald Flisar, Polona Glavan, Katarina Marinčič, Miha Mazzini, Sebastijan Pregelj, Veronika Simoniti, Andrej E. Skubic, Marko Sosič, Dušan Šarotar in Aleš Šteger.

kresnik

V romanu, ki ga je izdala založba Modrijan, Samo pridi domov se Andrej E. Skubic loteva zelo aktualne teme, in sicer političnega tajkunstva in korupcije. ‘Leon Berden izgubi prestižno službo v odvetniški pisarni, ker na tiskovni konferenci razkrije poslovne nečednosti svoje stranke. Toda čeprav v očeh javnosti zaradi tega postane junak, samostojna pisarna, ki jo odpre, bolj ali manj sameva. Napetost se pojavi tudi v družini, saj zaradi njegovega padca večino družinskih financ prevzame žena, ki sprejme mesto državne sekretarke, medtem ko njemu vloga varuške njune hčerke ne diši preveč. Da postanejo stvari še kočljivejše, se zaplete v razmerje z nekdanjo sošolko, danes novinarko, ki jo, kot se zdi, zanima predvsem pravo ozadje njegove nerazumne izdaje strankinega zaupanja. Ozadje pa se seveda razkrije šele na koncu, ko Leon zgrmi v jamo, ki si jo je izkopal sam …
Roman je analiza stanja družbene in politične morale, a brez moraliziranja; moško-ženskih odnosov v ultrakapitalistični družbi, a brez seksizma; in večnih tem, kot so skušnjava, človeška bližina, družbeni uspeh in padec. Roman, ki nastavlja ogledalo, kakršnega je slovenska družba še kako potrebna.’ so še zapisali pri založbi.

Lani je kresnika prejel Davorin Lenko za Telesa v temi, predlani pa Goran Vojnović za roman Jugoslavija, moja dežela, ki je letos doživel dramatizacijo na odru ljubljanske Drame.

Leave a Reply