Naj bo šopek rož dlje časa lep

Da bi šopek rož, ki ste ga prejeli v dar ali nabrali na travniku kar najdlje krasil dom, si poglejte nekaj zvijač, s katerimi je mogoče podaljšati obstojnost rezanega cvetja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
  • Najpomembnejše je redno, vsakodnevno menjavanje vode. Vendar cvetja ne postavljajte v premrzlo vodo. Najboljša je voda sobne temperature. Preden rožice postavite v vazo, z delov stebel, ki so v vodi, odstranite vse listke.
  • Pred tem jim pod kotom pristrizite stebla. To storite z ostrimi škarjami, da se ta ne bi scefrala.
  • Cvetja nikoli ne postavljajte v bližino sadja ali zelenjave, saj pospešujeta njegov propad, s spodnje strani ga lahko poškropite z lakom za lase. Utrjevalec las namreč upočasni učinek venenja zaradi zračne vlage. Stopite meter stran in šopek na hitro poškropite po spodnji strani listov in cvetnih listov.
  • Preprečite, da bi se v vodi razvijale bakterije, ki pospešujejo propad rastlin. V ta namen v vazo dodajte  dve žlici belega kisa, ki deluje protibakterijsko in dve žlici sladkorja, ki hrani rastline.
  • Lahko izberete druge načine in vodi dodate zdrobljeno tableto aspirina, bakren kovanec, ščepec soli, jedilno sodo, tableto multivitamina ali nekaj kapljic vodke. S katerim koli od njih lahko trajanje šopka podaljšate za približno deset dni.
  • Ko cvetje vendarle ovene, ga ni potrebno zavreči. Šopek povežite z vrvico in ga obesite s cvetovi navzdol, da se posuši. Lahko shranite celega ali mu potrgate cvetove, jim dodate posušeno lupino pomaranče, palčke cimeta, klinčke ter z domačim purpurijem napolnite okrasne posodice in z njimi okrasite dom.

Sonja Kolarič

Leave a Reply