Naj inovacija Univerze v Ljubljani je Enolyse

Rektorjevo nagrado je letos prejel sistem za nadzor fermentacije vina, ki je plod dela sedmih študentov in diplomantov.

Jaka Ogorevc, Primož Zajec, Petra Malavašič, Matic Krajnc, Nejc Stanko, Diano Kitanovski in vodja 27-letni Martin Blazinšek zmagovalne podjetniške skupine razvijajo senzor za merjenje sladkorja ter mobilno in spletno aplikacijo za spremljanje poteka alkoholnega vrenja.

Osnovna zamisel se je leta 2009 porodila prav Martinu, ko si je njegov oče, ki je delal vinske analize z več napravami, zaželel, da bi te nekdo povezal v enotni merilni sistem. Raziskave so pokazale, da takšne naprave že obstajajo, zato se je skupaj z ekipo odločil za razvoj senzorja, ki prinaša čisto nov pristop k analitiki vina. Prototipe produkta že testirajo, pripravljajo pa tudi patentno prijavo. V bližnji prihodnosti načrtujejo še testno serijo prototipov, s katerimi se bodo lahko začeli dogovarjati z vinskimi kletmi in zainteresiranimi partnerji.

Letos se je na natečaj prijavilo 19 projektov, največ s fakultete za strojništvo in elektrotehniko, pri čemer se je v finale uvrstila najboljša osmerica, rektorjevo nagrado pa so prejeli trije. Za Enolyse to ni bila prva nagrada, saj so zmagali denimo že na start:Cloudu 2013, Finance pa so jih uvrstile med osem najobetavnejših slovenskih startupov 2014.

Rektorjeva nagrada je sicer bila podeljena četrtič, namen natečaja pa je spodbuditi inovativne posameznike, da svoje zamisli nadgradijo v tržno zanimive izdelke.

enolyse_logoUroš Kotnik
Foto: enolyse.com

Leave a Reply