Naj za en dan čim več Slovencev postane prostovoljcev!

V soboto, 28.marca bo potekal Dan za spremembe, ki ga že šesto leto zapored organizira Slovenska filantropija, humanitarna organizacija, ki promovira prostovljstvo ne le posameznikov, temveč tudi podjetij in ostalih društev. Svoje programe usmerjajo v dvig kvalitete bivanja v skupnosti in zagovorništvo socialno šibkejših.

Pobuda v organiziranje prostovoljskih akcij in širjenje solidarnosti povezuje društva, šole, občine, podjetja in posameznike. Po besedah organizatorjev bo 28. marca v več kot 100 krajih po Sloveniji potekalo več kot 115 akcij, zato lahko del Dneva za spremembe postane vsak.

Organizatorji sporočajo, da želijo z Dnevom za spremembe “ljudi spomniti na pomembno vrednoto, solidarnost, ki zaradi hitrega načina življenja vedno bolj izginja iz našega vsakdanjika. Tako bomo skušali prebivalce Slovenije nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Morda koga od njih navdušimo, da bo prostovoljsko delo opravljal še naprej.”

IMG_5054

Akcije, kiso se v preteklih letih izkazale za uspešne in v katerih lahko tudi letojšnji prostovoljci najdejo navdih so:

–  Akcije urejanja prostora: čistilne akcije, urejanje otroških igrišč, urejanje doma ali vrta starejše/osamljene osebe;
–  Zbiralne akcije z dražbami:  zbiranje točno določenih stvari, s katerimi prek dražbe zberemo sredstva za določeno organizacijo/družino;
 Medgeneracijske akcije: čajanke z nastopi več generacij, športne in družabne igre;
–  Akcije prijateljstva: izlet z osamljeno starejšo osebo ali otrokom iz socialno ogrožene družine, druženje (in sprehod) s skupino starejših občanov ali skupino varovancev iz socialno varstvenega zavoda, telefonski pogovor z osamljeno osebo;
–  Akcije širjenja prostovoljstva: grafitiranje, yarnbombing (označevanje ali okraševanje objektov na javnih površinah z ustvarjalnimi tekstilnimi in drugimi stvaritvami) ipd.; širjenje idej in poziv na prostovoljske akcije, ki prinašajo pozitivne spremembe, preko družabnih omrežij.

DZS_slogan

Akcijam se lahko vsakdo pridruži kot prostovoljec, lahko jih obišče, o njih piše ali jih foto dokumentira. Na spletnih straneh Slovenske filantropije (www.filantropija.org in www.prostovoljstvo.org) so poleg lokacij in akcij navedeni tudi kontakti lokalnih organizatorjev, tako da lahko vsak pridobi dodatne informacije.

Dan za spremembe je postal odlična priložnost za povezovanje, saj v vsaki akciji sodelujeta vsaj dve organizaciji, v večini primerov pa štiri in več. Letošnje število sodelujočih organizacij je rekordno – kar 543.

NS

Foto. prostovoljstvo.org

 

Leave a Reply