Najbolj inovativne slovenske občine

Na Kriki je potekala konferenca o inovativnih lokalnih skupnostih pod sloganom “Iz srca v svet”, ki ga je s pomočjo partnerjev pripravil glavni organizator Center za razvoj Litija.

Namen srečanja se skriva predvsem v spodbujanju inovativnih praks in prepoznavanju najrazličnejših potencialov v Sloveniji.

Uvodoma je bilo podeljenih šest priznanj, katerih so se veselile naslednje lokalne skupnosti: občina Šentrupert za Deželo kozolcev, BTC City za ženske smučarske skoke, KUD Fran Maselj Podlimbarski za projekt Sprehod skozi preteklost vasi ob Vodni učni poti, mariborsko društvo Hiša za Živa dvorišča Maribora, Turistično društvo Polšnik za Abrahamov ključ Srca Slovenije in Oglarska domačija Brinovec za Oglarjenje v Oglarski deželi.

Med najbolj inovativnimi občinami se nahaja občina Šentrupert, ki med drugim daje tudi vzgled slovenski lesno-predelovalni industriji. (foto: whatsnext.blogs.cnn.com)
Med najbolj inovativnimi občinami se nahaja občina Šentrupert, ki med drugim daje tudi vzgled slovenski lesno-predelovalni industriji. (foto: whatsnext.blogs.cnn.com)

Ena najbolj prepoznanih občin, ki delujejo v tej smeri, je občina Šentrupert. Ne nazadnje je v svojem okraju poskrbela za zgled slovenske lesne industrije. Župan Rupert Gole je ob prejetju priznanja povedal naslednje: “To nam daje neko novo energijo, nek zagon in tudi potrditev, da smo na pravi poti. Ta nagrada mi še posebej veliko pomeni, ker ravno na področju inovativnosti želim, da občina Šentrupert igra vodilno vlogo. Prepričan sem, da bomo v Sloveniji še velikokrat opozarjali nase.”

V popoldanskem delu konference so navzoči med drugim lahko prisluhnili Violeti Bulc, direktorici Vibacoma in pobudnici InCo gibanja, ki je govorila o pomenu in vlogi inovativne lokalne skupnosti ter Aleksandri Gradišek in Mojci Štepic, ki sta predstavili znamko in izobraževanje v Srcu Slovenije.

Uroš Kotnik

Leave a Reply